пʼятниця, 09 грудня 2011 14:53

Як визначити якість бензину

Як визначити якість бензину

Третина пального, яке заправляють на українських АЗС, є фальсифікатом.

До таких висновків після серії експертиз прийшов Комітет захисту прав споживачів.

Під назвою "бензин А-95" можуть залити відходи коксохімічного виробництва, змішані із газовим конденсатом та якісним бензином. Найчастіше фальсифікат трапляється на дрібних заправках. Проте такий можуть залити і на мережевих АЗС.

"На периферійних АЗС краще взагалі не заправлятися. Сумнівні заправки на трасах часто порушують правила, бо мають фору перед столичними. Їх рідко перевіряють", - пояснив керівник аналітичної компанії "А-95" Сергій Куюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як краще позбутися подряпин на кузові

Слід звертати увагу на такі ознаки:

Ціна. На половині заправок, де ціна була нижчою за звичайну на 0,5 грн, в бензині знайшли ненормальний вміст сірки і невідповідне нормі октанове число. Допустима різниця в ціні - 30 копійок за літр.

Зовнішній вигляд АЗС. Якщо колонки брудні або іржаві, краще заправитися на іншій АЗС. Зсередини трубопроводи, ємності в іще гіршому стані. Через проіржавілі ємності в бензин можуть потрапити, наприклад, грунтові води, застарілі рештки, мазут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уникнути штрафів за перевищення швидкості

Перевірити якість можна в побутових умовах:

На просвіт. Треба набрати бензин у прозору ємність і подивитися на світлі. Колір має бути блідо-жовтим.

Додати в бензин трохи марганцівки. Якщо бензин став рожевим, в ньому є вода.

Крапнути трохи бензину на руку. Якщо він без домішок, шкіра буде підсушувати. Якщо ж бензин взявся масною плямою, це свідчить про додавання відходів коксохімічного виробництва, присадок тощо.

Запах. Фальсифікат тхне нафталіном, сірководнем, сіркою.

Заступник директора науково-технічного центру "Психея"Геннадій Рябцев  рекомендує купувати білоруське або литовське пальне. Також радить водіям заправлятися на одній мережі АЗС.

"По-перше, крупні мережі пропонують знижки. По-друге, заправляючись лише на одній станції, буде нескладно з'ясувати причину проблем, якщо раптом зламається двигун. Також варто подивитися, чи є на заправці телефон довіри або "гаряча лінія". Зателефонуйте туди, залишіть відгук. Давайте заправнику гривню-дві чайових після того, як він виконає свою справу. Попитайте про якість. Наступного разу він попередить вас про неякісне пальне", - розповів Рябцев.

Зараз ви читаєте новину «Як визначити якість бензину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути