пʼятниця, 28 вересня 2012 14:00

У Раду внесли два законопроекти про екологічний збір за утилізацію авто

У Раду внесли два законопроекти про екологічний збір за утилізацію авто
Автовиробники України виступали за введення утилізаційного збору. Фото: 40rus-online.ru

Народні депутати Ярослав Сухий (фракція Партії регіонів) і Валерій Крайній (БЮТ-"Батьківщина") внесли до Верховної Ради законопроекти про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (ТЗ) і внесення змін до Податкового кодексу щодо сплати екологічного збору за утилізацію ТЗ.

Відповідні законопроекти №11259 та №11260 зареєстровані в парламенті 27 вересня. Тексти законопроектів поки відсутні.

Нагадаємо, автовиробники України виступали саме за введення утилізаційного збору на транспортні засоби на законодавчому рівні, з внесенням необхідних поправок до Податкового кодексу.

На думку профільної асоціації, прийнята Кабінетом міністрів постанова про введення збору з автомобілів походженням з Россі фактично не вводить ніяких податків чи зборів, а тільки встановлює нечітку вимогу до осіб, які ввозять ТЗ (причому тільки з РФ, а не з усіх країн), забезпечити їх утилізацію після зняття з експлуатації або укласти договори з іншими особами на організацію такої утилізації.

При цьому автовиробники відзначали, що ця постанова практично не несе захисних функцій і для автопрому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро зміцнився на 3 копійки, курс долара майже не змінився

З 1 вересня 2012 року в РФ набув чинності закон про утилізаційний збір на окремі види колісних транспортних засобів, відповідно до якого за кожний транспортний засіб, що ввозиться в РФ або вироблений у РФ, сплачується утилізаційний збір в цілях забезпечення екологічної безпеки. Платниками збору визнаються особи, які здійснюють ввезення автомобілів в РФ, а також особи, які виробляють автомобілі на самій території Росії.

Юристи відзначали, що введення утилізаційного збору на автомобілі є порушенням національного режиму - одного з основоположних принципів Світової організації торгівлі (СОТ).

Кабінет міністрів України 12 вересня оприлюднив постанову про введення утилізаційного збору на російські автомобілі і автобуси, граничні ставки якого практично адекватні введеним з 1 вересня в Росії.

Проти введення утилізаційного збору на ввезений автомобілі зі всіх країн виступають українські автоімпортери, прогнозуючи введення санкцій ЄС у разі введення такого збору.

Зараз ви читаєте новину «У Раду внесли два законопроекти про екологічний збір за утилізацію авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути