пʼятниця, 28 вересня 2012 09:44

Євросоюз пригрозив Україні санкціями за введення утилізаційного збору

Євросоюз пригрозив Україні санкціями за введення утилізаційного збору
Україна ввела утилізаційний збір 14 вересня. Фото: automart.ua

Представництво Євросоюзу в Україні заявило, що уважно стежать за дискусіями про введення утилізаційного збору.

"Подібне рішення Росії вже вплинуло на європейських автовиробників, і ми знаємо, що воно негативно впливає на українських. ЄС очікує, що Україна буде вирішувати питання з Росією на двосторонньому рівні та в рамках СОТ", - зазначили там.

Як пише"Коммерсант-Україна" в матеріалі "Екологічна тривога", неофіційно співрозмовники в Єврокомісії дають ще більш жорстку оцінку - такий крок української влади може і зовсім поставити хрест на планах щодо підписання договору про асоціацію.

"Наша позиція більш жорстка, ніж говориться офіційно. У разі якщо Україна прийме цю постанову, ми готові йти на аналогічні відповідні заходи по українському експорту", - заявив співрозмовник видання в європейських структурах.

"Ми прямо повідомили нашим колегам в Києві: якщо буде ця постанова, ви можете забути про угоду про асоціацію. Ми не підпишемо угоду, навіть якщо ви проведете чесні вибори", - уточнило інше високопоставлене джерело в Брюсселі.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Паризький автосалон: на стендах виблискували екстравагантна Peugeot та розкішний Cadillac

У Кабміні поки вважають, що причин для занепокоєння немає.

"Переговори з ЄС ідуть в спокійному, звичайному режимі. Загрози заморожування діалогу в зв'язку з розширенням утилізаційного збору інспірують ті, хто в цьому зацікавлений - автоімпортери. Тому будувати якісь плани і міркувати про наслідки рано", - заявило джерело в Кабміні.

Самі автоімпортери впевнені: утилізаційний збір порушує зобов'язання України, взяті при вступі до СОТ, оскільки країна зобов'язалася ставити в однакові умови як імпортерів, так і місцевих виробників.

Нагадаємо, Україна ввела утилізаційний збір 14 вересня. Зараз він стосується виключно російської автопродукції і був введений у відповідь на аналогічні дії РФ. Відтоді Київ неодноразово пропонував Росії піти на взаємні поступки у відношенні продукції двох країн. Але до цих пір з Росією домовитися не вдавалося.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз пригрозив Україні санкціями за введення утилізаційного збору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути