вівторок, 18 червня 2013 16:00

Страховики придумали, як змусити автоперевізників слідкувати за своїм транспортом

Страховики придумали, як змусити автоперевізників слідкувати за своїм транспортом
ЛСОУ пропонує перейти до страхування відповідальності перевізників. Фото: obozrevatel.com

Автоперевізники будуть краще слідкувати за станом своїх автомобілів та автобусів, технікою безпеки в них та розпорядком трудового дня водіїв, якщо змінити систему страхування транспорту.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловила президент Ліги страхових організацій України (ЛСОУ) Наталія Гудима.

ЛСОУ розробила законопроект, яким пропонується перейти від особистого страхування пасажирів на транспорті до страхування відповідальності перевізників.

"Сьогодні пасажир ніяк не може вплинути на поліпшення якості транспорту і самої послуги пасажирських перевезень. Якщо перевізнику треба буде платити за страховку, він сам буде зацікавлений це все робити, щоб мінімізувати страхові ризики й зменшити вартість страховки", - говорить Гудима.

За її словами, розмір страхової суми за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю пасажира, становить 500 тис. грн за одного потерпілого.

"Спочатку в проекті обговорювалася сума 100 тисяч гривень. Така ж сума відшкодування при нанесенні шкоди життю та здоров'ю громадян передбачена за договорами ОСАЦВ, - каже Наталія Гудима. - Але людське життя повинна оцінюватися набагато дорожче, і за підсумками обговорення рада та президія Ліги на своєму спільному засіданні прийняли рішення про збільшення суми до 500 тисяч гривень. Ми плануємо постійно збільшувати цю суму, так як в європейських країнах вартість життя громадян і сума компенсації за нещасний випадок у транспорті набагато вище.

При цьому вартість проїзду в транспорті не повинна змінитися.

"Сьогодні пасажир за своє особисте страхування платить самостійно - в ціну покупки квитка вже закладений страховий внесок пасажира в розмірі до 1,5% вартості міжміських поїздок, до 3% - на маршрутах приміського сполучення", - нагадала представниця страхового ринку.

Гудима розраховує, що законопроект буде підтриманий депутатами та урядом.

"Сьогодні свою відповідальність обов'язково страхують морські, повітряні та залізничні перевізники. Тим більше, ці зміни обговорюються вже більше двох років, і їх внесення не потребуватиме додаткових фінансових витрат", - впевнена президент Ліги.

Зараз ви читаєте новину «Страховики придумали, як змусити автоперевізників слідкувати за своїм транспортом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути