Ексклюзиви
середа, 27 вересня 2017 09:45

Старовинні автомобілі хочуть звільнити від мита

Старовинні автомобілі хочуть звільнити від мита
Проект передбачає, що авто, які зняли з виробництва понад 20 років тому і почали випускатися понад 40 років тому, звільнятимуть від акцизів і мита Фото: Володимир Мукан

Власники ретроавтомобілів створили законопроект, який полегшить ввезення старовинних машин із-за кордону. Про це повідомив Павло Лозовенко, керівник клубу технічної класики OldCarService, співорганізатор фестивалю OldCarLand.

"Іноземні авто не дуже популярні серед наших колекціонерів. І питання не в тому, що колекціонери їх не люблять чи не хочуть мати. Проблема в тому, що іноземні старовинні авто ввозять за тими ж правилами, що й звичайні авто. Доводиться дорого платити за розмитнення. Треба негайно налагоджувати автомобільне законодавство. Крім того, ринок ретроавто в країнах Євросоюзу насичений європейськими і американськими авто, але радянські авто популярні у тій самій Польщі або Німеччині. Якщо мешканець Німеччини захоче мати радянське авто, він приїде в Україну, придбає його, перевезе до себе в країну і законно ним володітиме. У нас подібне зробити на законних підставах неможливо", - каже він Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, які ретроавтомобілі дорожчають найшвидше

Законопроект "Про історичні транспорті засоби" покликаний чітко визначити порядок ввезення і використання історичних транспортних засобів, надання транспортному засобу статусу історичного.

"Проект передбачає, що авто, які зняли з виробництва понад 20 років тому і почали випускатися понад 40 років тому, звільнятимуть від акцизів і мита. Їх можна без проблем ввозити в Україну. Це не будь-які машини, які просто відповідають цим характеристикам. Має бути висновок спеціальної експертної комісії. Вона оцінюватиме автомобіль. І тільки після рішення цієї спеціальної комісії власник отримуватиме дозвіл на в'їзд, використання цього авто на території України і отримання реєстраційних документів", - пояснює Павло Лозовенко.

Після прийняття законопроекту ситуація на ринку старовинних технічних засобів може кардинально змінитися - у колекціонерів з'являться масові й рідкісні зразки німецького, французького, американського автопрому. Поповняться автомобільні музеї України.

"Це буде дуже великий ривок для розвитку ретроруху України. А головне від стане більш цивілізованим. На різних виставках і фестивалях українці зможуть побачити, які автомобілі робили раніше у світі у той час, як у нас люди їздили на "Жигулях", - каже керівник клубу технічної класики OldCarService.

Протягом останніх двох років кількість виставок і заходів за участі старовинних авто істотно збільшилася. Лише протягом весни-літа відбулося понад 12 фестивалів, виставок, пробігів і гонок.

Зараз ви читаєте новину «Старовинні автомобілі хочуть звільнити від мита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути