Ексклюзиви
субота, 28 листопада 2020 13:07

З електромобілями і чималим пробігом - 125 років тому в США відбулися перші перегони
5

28 листопада 1895 року з ініціативи видавця газети Chicago Times-Herald Германа Кольштата відбулися перші в США автомобільні перегони.

Взяти участь планували 83 екіпажів, але 76 з них так і не змогли дістатися до старту. Навіть фаворит перегонів Елвуд Хайнс не вийшов на старт. Він пошкодив машину.

Дистанція по маршруту Чикаго - Еванстон - Чикаго складала 52 милі, це близько 83,7 км. Її скоротили через погані погодні умови. У перегонах взяли участь шестеро гонщиків.

У США відбулися перші автомобільні перегони
Фото: 3dnews.ru
У США відбулися перші автомобільні перегони
У США відбулися перші автомобільні перегони
У США відбулися перші автомобільні перегони
У США відбулися перші автомобільні перегони

У ті роки в США не було автоінспекції. Але поліцейські ставилися до автомобілів вкрай насторожено, їм не можна їздити по міських вулицях. Міська влада таки дозволила провести перегони 28 листопада — на День Подяки. Машини доставили на старт завдяки коням. Перегони тривали близько восьми годин.

На стартовій лінії стояли три триколісні автівки компанії Benz. Єдиною чотириколісною машиною на старті був "моторний вагон" Чарльза Дюруа однойменної компанії Duryea Motor Wagon Company.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випустили перший позашляховик для британської королеви

Перегони в Чикаго виграла друга машина Duryea. За кермом був Френк Дюруа. Він проїхав 87 км із середньою швидкістю 12 км/год. Того ж року брати Дюруа почали виготовляти автомобілі для продажу. До кінця 1896 року їм вдалося продати 13 машин.

У перегонах брали участь два електромобілі. Але невдовзі після старту вийшли з ладу. Єдиний конкурент, який також доїхав до фінішу, Оскар Мюллер, відстав на півтори години від автівки Дюруа.

Призовий фонд склав 2 тис. доларів. Перші автомобільні гонки сильно вразили глядачів і продемонстрували наскільки швидко та далеко можуть їздити машини.

28 листопада 1895 року відбулася перша в США дорожньо-транспортна пригода. Під час автомобільних перегонів у Чикаго машина компанії Benz в'їхала у віз, запряжений кіньми.

Зараз ви читаєте новину «З електромобілями і чималим пробігом - 125 років тому в США відбулися перші перегони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути