понеділок, 29 березня 2021 15:27

"Злочинцям достатньо легко викрасти такі автомобілі" - юрист розповів, які моделі зникають найчастіше

Крадіжки автомобілів лишаються великою проблемою в Україні. Знаходять винуватців цих злочинів лише в половині випадків, свідчать дані статистики МВС.

Автор: cripo.com.ua
  "Злочинцям достатньо легко викрасти такі автомобілі" - юрист розповів, які моделі зникають найчастіше
"Злочинцям достатньо легко викрасти такі автомобілі" - юрист розповів, які моделі зникають найчастіше

- Розшук викрадених автомобілів може тривати великий проміжок часу, за який злочинець може, наприклад, розібрати авто на запчастини та вигідно для себе їх продати, - розповідає Gazeta.ua юрист ТОВ "Чорноморська правова компанія" Владислав Гедіков.

Які авто викрадають найчастіше в Україні?

За даними Департаменту карного розшуку Національної поліції України, частіше за все викрадають Toyota, BMW, Mercedes-Benz, Lexus, Hyundai, Kia, Mazda і Honda.

Популярними серед викрадених авто є достатньо дешеві ВАЗ, ЗАЗ та Daewoo. Власники цих авто зазвичай нехтують належною безпекою, економлячи на захисних засобах для власних авто. Через це злочинцям достатньо легко викрасти такі автомобілі.

Намагаючись заощадити на охоронній системі, водії часто обмежуються лише встановленням штатної сигналізації, але для кмітливих злочинців це не буде великою проблемою.

Чому найчастіше авто викрадають у великих містах?

Містами-лідерами за кількістю викрадених авто є Київ, Одеса, Дніпро, Харків. Є декілька пояснень такого явища.

По-перше, це міста-мільйонники, велика дорожньо-транспортна інфраструктура, а отже і велика кількість та різноманіття автомобілів.

По-друге, чимало автомобільних злодіїв переїхали з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей саме до великих і популярних міст нашої країни, спричинивши "бум" викрадень авто.

По-третє, це проблеми з хаотичною забудовою міст і недостатнє забезпечення житлових комплексів та торгових центрів підземними паркінгами з належною охороною.

Звідси випливає ще одна причина - висока вартість паркувальних місць, що змушує водіїв порушувати правила дорожнього руху, залишаючи автомобілі в недозволених місцях. Багато водіїв взагалі не користуються платними паркувальними місцями з належною охороною. Звісно, що такі місця не є стовідсотковою гарантією того, що авто не викрадуть, проте рівень захищеності буде значно вище ніж на звичайному паркувальному місці.

Яка відповідальність передбачена за незаконне заволодіння авто?

У законодавстві України відсутнє поняття "угон" чи "викрадення" авто. Якщо слідувати букві закону, то Кримінальний кодекс України містить статтю 289 "Незаконне заволодіння транспортним засобом", яка встановлює кримінальну відповідальність за незаконне заволодіння автомобілем.

Під незаконним заволодінням транспортним засобом у цій статті слід розуміти вчинене умисно, з будь-якою метою протиправне вилучення будь-яким способом транспортного засобу у власника чи користувача всупереч їхній волі.

Слід відмітити, що 3 вересня 2020 року Верховна Рада України внесла зміни до статті 289 Кримінального кодексу України, посиливши кримінальну відповідальність за незаконне заволодіння транспортним засобом (законопроєкт № 3301).

Так, відповідно до ст. 289 Кримінального кодексу України, незаконне заволодіння транспортним засобом карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо суб'єкт правопорушення повторно незаконно заволодіє транспортним засобом, або скоїть цей злочин за попередньою змовою групою осіб, або застосує насильницькі дії чи буде погрожувати ними, що не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або вчинить вказані дії із проникненням у приміщення чи інше сховище, або використає електронні пристрої для втручання в роботу технічних засобів охорони, то такі діяння караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.

Таке ж покарання передбачене за незаконне заволодіння транспортним засобом, вартість якого становить від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 113 500 грн до 283 750 грн).

За незаконне заволодіння транспортним засобом, вартість якого у 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, передбачене позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з конфіскацією майна або без такої.

Чи можна взагалі уникнути такої відповідальності?

Особи, які незаконно заволоділи транспортним засобом вперше, але добровільно заявили про це правоохоронним органам, повернули транспортний засіб власнику і повністю відшкодували завдані збитки, звільняються від кримінальної відповідальності судом.

Отже, законодавець посилив кримінальну відповідальність за незаконне заволодіння транспортним засобом, проте після цього кількість протиправних дій стрімко не зменшується.

Розкажіть про шляхи та засоби захисту власного автомобіля.

Необхідно розуміти, що стовідсоткових засобів захисту авто від незаконного заволодіння немає, проте є декілька достатньо дієвих.

По-перше, встановлення сигналізації з двостороннім зв'язком. При спробі проникнення та викрадення авто на смартфон автовласника миттєво приходить повідомлення. Є можливість дистанційного блокування автомобіля в разі певної загрози або тривоги.

По-друге, супутникова сигналізація. У такому випадку в автомобіль встановлюють GPS-трекер, який передає дані про місцезнаходження автомобіля. Рекомендують встановлювати цей трекер у найбільш непримітному місці в автомобілі, щоб злочинець його не помітив.

По-третє, фізичне блокування керма, педалей і важеля перемикання передач спеціальними металевими засобами-замками. Цей спосіб може відлякнути злочинця, адже для розблокування керма, педалей знадобиться додатковий час і вміння для розблокування.

По-четверте, система відеореєстраторів в автомобілі. Відео з камери записується на накопичувач або транслюється через IP-адресу на телефон власника. Цей спосіб допоможе ідентифікувати злочинця.

Для кращого захисту власного автомобіля рекомендують використовувати у комплексі декілька вказаних вище засобів захисту.

Чи можна отримати компенсацію за викрадене авто?

Якщо авто викрадуть, то вартість автомобіля компенсують, коли поліція видає довідку, що викрадене авто не знайшли. Але машина має бути застрахованою. Щоб отримати компенсацію, потрібна наявність оригіналів документів на автомобіль та ключів, які вилучать після відшкодування страховки.

Протягом всього 2020 року список автомобілів, які намагалися викрасти, очолювала Toyota - 23% від усієї кількості тривог 2-ге і 3-тє місця посіли BMW і Mercedes-Benz - 19% та 16% відповідно. Land Rover та Lexus отримали 11% та 8% від кількості усіх тривог відповідно. До улюбленців автовикрадачів також потрапили Porsche, Audi, Renault, Mazda, Range Rover, Nissan, Volkswagen.

Найбільша кількість спроб викрадення припала на робочі години - з 9-ї ранку до 6-ї вечора (48%).

Найактивніше викрадачі "працювали" в Києві та Дніпрі. Територіально спроби викрадень автомобілів достатньо рівномірно розподілились по всій Україні. В лідерах були найбільші міста та обласні центри. 13% всіх тривог надійшло з Києва та Київської області. Високий рівень автонебезпеки спостерігався в Дніпрі та області (11%). 3-тє та 4-те місця в антирейтингу посіли Львів та Харків зі своїми областями - 8% та 7% відповідно. По 5% від усіх тривог отримали Запорізька, Хмельницька та Івано-Франківська області.

Зараз ви читаєте новину «"Злочинцям достатньо легко викрасти такі автомобілі" - юрист розповів, які моделі зникають найчастіше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути