понеділок, 08 жовтня 2018 17:25

Після Вілкула ГПУ може прийти за депутатом із будь-якої фракції - експерт

Після Вілкула ГПУ може прийти за депутатом із будь-якої фракції - експерт
Спірідонов називає звинувачення проти Олександра Вілкула сфальсифікованими. Фото: Etcetera Media

Звинувачення проти нардепа Олександра Вілкула фактично дали старт президентській кампанії в Україні. Таку заяву на своїй сторінці у Facebook зробив політичний експерт Микола Спірідонов, коментуючи сьогоднішнє засідання Регламентного комітету Ради, на якому розглядалося повторне подання генпрокурора на зняття недоторканості з опозиціонера Вілкула, передають "Коментарі".

Спірідонов називає звинувачення проти нардепа сфальсифікованими і зазначає, що згідно з рейтингами, влада не може чесно виграти наступні вибори і сподівається на "розчищення поля" від усіх, хто може розраховувати на перемогу і не хоче домовлятися з владою.

"Засідання показало, що влада перетворює прокуратуру на інструмент тиску на конкурентів. Вже навіть не соромляться давити на політиків такого рівня, як Вілкул. Свідчення свідків зроблені під копірку! Це навіть не смішно, коли заявляють про "голоси", які сім років тому нібито дзвонили з приймальні губернатора. З доказовою базою реально проблема - закони, на які посилається прокуратура, звинувачуючи Вілкула, взагалі втратили чинність в 2001 році", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вілкул може заявити про участь у президентській кампанії під час зняття з нього недоторканності - експерт

За словами Спірідонова, влада не зацікавлена в правдивості звинувачень, внаслідок чого виникають ситуації, при яких прокурор "вже вдесяте приносить якісь матеріали на Регламентний комітет". Експерт нагадує, що з частини депутатів зняли недоторканність, але жодного рішення суду так і не було. Таким чином, вважає він, влада чинить тиск і вимотує сили своїх опонентів.

"Те, що відбувається, - поганий сигнал для представників усіх фракцій. Депутати розуміють, що такі ж фальшивки готуються, якщо вже не лежать десь під сукном, на лідерів їхніх фракцій і на них самих. І, якщо вони мовчазно погодяться з тим, що влада робить з Вілкулом, завтра можуть прийти за Тимошенко, Гриценком, Тарутою, Садовим та за будь-яким депутатом, у тому числі – з коаліції", - підкреслив експерт.

Спірідонов пише, що навіть в цій ситуації є хороший сигнал. Так, 70-річний Вадим Кобиляцький, якого прокуратура змусила дати неправдиві свідчення проти Вілкула, відкрито заявив, що вимушений був підписати свідчення, надиктовані прокуратурою, тому що його нібито без суду помістили в грудні минулого року в холодну камеру.

"І це явно не останній такий приклад. Чаша терпіння вже переповнена, а до виборів, які можуть багато чого змінити, всього шість місяців", - підкреслив Спірідонов.

Регламентний комітет передав на розгляд парламенту подання на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула.

Генпрокурор Юрій Луценко на засіданні обгрунтовував подання. За інформацією прокуратури, Вілкул на посаді екс-голови Дніпропетровської ОДА підписав розпорядження, яким замінив призначення земель із сільськогосподарського на промислове. Цими діями він наніс державі шкоди на понад 5 млн грн і знищив частину землі сільськогосподарського призначення.

Зараз ви читаєте новину «Після Вілкула ГПУ може прийти за депутатом із будь-якої фракції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути