середа, 30 червня 2021 15:45

Пора змінювати колодки: як зрозуміти, що час настав

Пора змінювати колодки: як зрозуміти, що час настав
Гальма повинні працювати ідеально. Фото: AvtoMir.ua

Гальма - що може бути важливіше в автомобілі. Неважливо, на якій марці і моделі ти їздиш, який у тебе досвід і дорожнє покриття, стиль водіння і пробіг - гальма повинні працювати ідеально, гарантовано ефективно, без відмов і форс-мажорів.

Один з критично важливих моментів - вчасно купити колодки і замінити їх після того, як витратні матеріали відпрацювали свій ресурс. Економити на цьому, як і відкладати заміну - значить ризикувати своїм життям і життям пасажирів.

Як провести діагностику

Якщо ви не можете з якоїсь причини відвідати спеціалізовану СТО, то можна скористатися:

• Візуальна перевірка
• Перевірка на дотик
• Перевірка на слух
• Поведінка машини
• Перевірка пробігом і датою останнього ТО

Дивимося і чіпаємо

Якщо конструктивно ви можете заглянути за спиці диска і побачити зовнішню частину колодок, то переконайтеся, що вони достатньо товсті і не клиновидні. Якщо їх залишилося всього 4-5 міліметрів - терміново міняйте. Пам'ятайте, що внутрішня частина колодок зношується активніше, тому для отримання достовірної інформації краще зняти колесо або перевірити колодки під час сезонної заміни гуми.

Відшарування матеріалу, плями та інші дефекти теж говорять про необхідність термінової заміни, причому не тільки колодок, але, можливо, і диска. Диск, до слова, теж зношується, його може вистачити на 1-2 комплекта колодок, але якщо він став тоншим на 2 міліметри, ніж був з заводу - міняйте диск.

Перевірка на слух

Проблеми з дисками і колодками у вигляді тріщин, невеликих деформацій або плям часом помітні не тільки візуально, але і під час гальмування. Ви можете чути неприємний вереск, вібрації в педаль або кермо, скрегіт - це привід перевірити диски і колодки. Причому, "погана" вібрація на педалі буде трохи відрізнятися від тієї, яку дає ABS.

Поведінка машини

Якщо машина стала гірше і повільніше гальмувати, якщо при прокаченій і затиснутй педалі ви заводите авто і не відчуваєте, що педаль подається вперед, якщо під час гальмування ви відчуваєте на ногу тиск, якого раніше не було, якщо при інтенсивному гальмуванні машину веде в бік - це ознаки того, що пора до майстрів. Причина може бути і в колодках або дисках, і в супортах, і в гальмівних циліндрах, і з підсилювачем гальм.

Згадайте також, коли ви останній раз міняли колодки і проходили ТО. Не завжди варто вичікувати рекомендовані тисячі кілометрів, щоб поміняти колодки або зайвий раз перевірити гальма.

На жаль, багато критичних проблем можуть виникати без симптомів, і ви просто опинитеся з несправними, поганими гальмами або педаллю гальма, яка раптово провалилася, в критичній ситуації.

Зараз ви читаєте новину «Пора змінювати колодки: як зрозуміти, що час настав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути