Ексклюзиви
понеділок, 28 лютого 2011 14:01

Податківці: Бензин подорожчає і його частіше підроблятимуть

Податківці:  Бензин подорожчає і його частіше підроблятимуть

Уведення мита на імпортні нафтопродукти без врегулювання питань, що впливають на формування ринку нафтопродуктів, а також без створення на ньому конкурентного середовища може призвести до зростання цін на паливо і збільшення частки контрафактного продукту в країні.

Про це йдеться в повідомленні Державної податкової служби України (ДПСУ).

Згідно з документом, ДПСУ пропонує вирівняти ставки акцизного збору для легких і середніх дистилятів з акцизом на бензини моторні. На думку податківців, це дасть змогу уникнути ухилення від сплати податків, а також впровадити вексельний механізм отримання легких і середніх дистилятів для хімічної промисловості.

Крім того, ДПСУ пропонує упорядкувати діяльність міні-НПЗ, які є основним джерелом контрафактних нафтопродуктів в Україну (близько 20%). У цілому податкова пропонує посилити боротьбу з незаконним виробництвом та обігом нафтопродуктів.

Податківці також виступають за впровадження диференційованих ставок акцизного збору на бензини залежно від якості за принципом: чим вища якість, тим нижчий акциз.

На думку ДПСУ, врегулювання цих проблем дасть змогу створити в Україні умови для стабільної цінової ситуації, перешкодити зростанню частки контрафактних нафтопродуктів на ринку.

Проект меморандуму про партнерство між урядом України та нафтопереробними заводами країни містить обопільні плани та зобов'язання підприємств і влади. Одним з ключових у документі є можливість введення мита на імпортні нафтопродукти. Зокрема, заводи у разі встановлення мит зобов'язуються збільшити переробку нафтової сировини, провести реконструкцію виробництва.

Україна в кінці січня 2011 року почала спеціальне розслідування щодо імпорту в країну окремих видів нафтопродуктів незалежно від країни походження.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості підтримує введення мит незалежно від країни походження на бензини - EUR130 / тонна, на дизпаливо - EUR80 / тонна.

Великі мережі АЗС, що переважно імпортують нафтопродукти, негативно висловилися про можливість введення мита. Вважають, що це призведе до монополізації ринку українськими НПЗ, а також до різкого зростання цін на нафтопродукти.

Зараз ви читаєте новину «Податківці: Бензин подорожчає і його частіше підроблятимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути