вівторок, 12 червня 2018 11:14

Перший тролейбус вийшов на вулиці Києва 52 роки тому

Сьогодні, 12 червня 1966 року розпочалася експлуатація першого в світі тролейбусного потяга київського винахідника Володимира Веклича.

На початку 60-х Київ опинився на межі транспортної катастрофи. Все змінилося в 1966 році, коли молодий 26-річний директор столичного депо запропонував випустити на маршрути тролейбусні поїзда.

  Тролейбусний потяг Володимира Веклич перед виїздом на випробування, червень 1966. Фото: interesniy.kiev.ua
Тролейбусний потяг Володимира Веклич перед виїздом на випробування, червень 1966. Фото: interesniy.kiev.ua

Київський інженер Володимир Веклич створив систему з'єднання тролейбусів в потяг з керуванням по системі багатьох одиниць. Роботи зі створення тролейбусного поїзда директор-новатор почав в зв'язку з тим, що в депо була гостра нестача водіїв і виникла необхідність підняти рентабельність перевезень через великий пасажиропотік в години пік.

Перший в світі тролейбусний потяг створили в київському депо № 2 з використанням двох тролейбусів марки МТБ-82/82Д, з'єднаних по системі Володимира Веклич. Пробна експлуатація почалася на маршруті № 6 у Києві. З 1967 року до липня 1968 року створили 48 додаткових одиниць. Економічний ефект від їх впровадження тільки на столичному маршруті № 6 за 1968 рік, з 25 тролейбусниими потягами, склав близько 160 тис. руб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 41 рік тому випустили "Ниву": як це було

У 1968 році винахідник адаптував свою систему до тролейбусів Шкода 9Тр, Київ-2, Київ-4, а в 1981 році до ЗиУ-9.

  Дослідницький потяг Володимира Веклич з двох тролейбусів Шкода 9Тр в депо № 2. Фото: interesniy.kiev.ua
Дослідницький потяг Володимира Веклич з двох тролейбусів Шкода 9Тр в депо № 2. Фото: interesniy.kiev.ua

Більша частина тролейбусного парку столиці з'єднали по системі Володимира Веклича, що дозволило вивільнити понад 800 водіїв і підняти провізну спроможність тролейбусного транспорту столиці майже вдвічі. Найбільше використали в 1983 році - 296 одиниць. Тролейбусні потяги стали візитною карткою Києва.

  Тролейбусний потяг на Хрещатику у 1968 році. Фото: interesniy.kiev.ua
Тролейбусний потяг на Хрещатику у 1968 році. Фото: interesniy.kiev.ua

Успішний досвід киян був перейнятий Ригою, Ленінградом, Таллінном, Харковом, Новосибірськом, Горьким, Дніпропетровському, Севастополем, Донецькому, Краснодаром і десятком інших міст колишнього СРСР.

До 1976 року тролейбусні поїзда експлуатувалися нелегально. Тільки відсутність аварій з вини їх конструкції не створило проблем. Перед початком їх експлуатації необхідно було провести приймальні екзамени і розробити відповідні Технічні умови, що не було зроблено. Тільки в 1975 році на це уповноважили ДАІ УРСР.

19 квітня 1970 року з конвеєра зійшли перші 6 екземплярів ВАЗ-2101. До 1982 року із заводу вийшли 2,7 млн примірників "Жигулів". Окрім цієї назви, ВАЗ-2101 носив імена: "Одиничка", Лада, "Копійка", "Коп'йо".

Зараз ви читаєте новину «Перший тролейбус вийшов на вулиці Києва 52 роки тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути