Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2019 14:42

МВС хоче реєструвати автомобілі "по-новому"

МВС хоче реєструвати автомобілі "по-новому"
МВС планує оновити правила реєстрації машин. Фото: з відкритих джерел

Міністерство внутрішніх справ ініціювало зміну порядку реєстрації, зняття з обліку та перереєстрації автомобілів.

Відомство хоче повернути старі порядки, які діяли до 2015 року, і зобов'язати автомобілістів проходити додаткову перевірку. Здійснювати її повинні виключно експерти МВС. Проект постанови Кабміну щодо цього розмістили на сайті відомства.

Чиновники коментують свої ініціативи і кажуть, що з 2015 року в Україні повноцінне дослідження номерів кузова і двигуна на предмет їх автентичності фактично не проводиться. Експерти МВС лише візуально їх оглядають, що багатьма сприймається як альтернатива повноцінному дослідженню. Та й проводяться вони за заявою автовласника.

Це, разом з проблемами окупованих територій і "євроблях", начебто, призвело до розгулу злочинців. Номери на викрадених машинах перебивають, і продають їх українцям, які про це не знають.

Чиновники навіть наводять статистику. У 2016 році викрали 12188 автомобілів. На 2018 рік, кількість викрадень скоротилося до 6621. В 2011-му, коли діяло обов'язкова вимога проводити повноцінну експертизу, таких випадків зафіксували 4682.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки автомобілів евакуювали з початку року

Тож задля боротьби з цією проблемою чиновники пропонують повернути обов'язкову процедуру експертного оцінювання справжності ідентифікаційних номерів авто. Виняток зроблять лише для машин, які реєструють вперше.

Повернення старої системи, найімовірніше, здорожчить процедуру реєстрації та перереєстрації автомобілів. Це, своєю чергою, може призвести до активізації дуже популярної схем продажу авто "за дорученням" та "по техпаспорту".

Між тим, є величезні корупційні ризики. Наприклад, якщо в автомобілі був замінений двигун і його номер не співпадає з тим що присутній в базі МВС. Власник буде змушений "якось" вирішувати цю ситуацію. Про це повідомили на 24tv.ua.

Система відеофіксації порушень правил дорожнього руху запрацює до кінця року. Щоправда, штрафуватимуть за її допомогою не водіїв-порушників, а юридичних власників авто.

Зараз ви читаєте новину «МВС хоче реєструвати автомобілі "по-новому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути