неділя, 12 лютого 2017 10:05

Луї Рено виповнилось 130 років: 11 винаходів автопромисловця
3

На підприємстві
Луї Рено
Перша машина Рено - "візок"

Засновник французької марки Луї Рено народився в Парижі 12 лютого 1877 року в родині буржуа. Його одночасно називають рятівником і зрадником Франції нібито за співпрацю з німцями у Другій світовій. Разом з цим його вважають одним із найуспішніших європейських підприємців.

Всього за 5 років після створення своєї автомобільної компанії Societe Renault Freres, Луї розвиває цілу комерційну мережу. Виробництво зросло до 948 автомобілів у рік. Тоді ж Renault Freres стає найприбутковішою європейською автомобільною компанією, а її власники - мільйонерами.

У 1919 році Луї Рено визнають першим промисловцем Франції: на його заводі стоїть сучасне обладнання і працює більше 5 тис. людей, випускає по 1 тис. авто щомісяця.

Причому, стати одним із найперспективніших автовиробників Європи Луї не завадила відсутність освіти.

Він є автором значної кількості переломних нововведень, без яких сьогоднішні автомобілі були б не повноцінними.Загалом Рено отримав біля 500 патентів.

Трансмісія з кулачковим зачепленням

Зараз цю технологію використовують на гоночних і задньопривідних автомобілях. У той час, коли скрізь встановлювали ланцюговий привід і шестерінки, Луї Рено замість цього поставив на свій автомобіль карданний вал і триступеневу коробку передач із заднім ходом і прямою третьою передачею. Це була перша в світі коробка швидкостей.

Гальма

Саме Рено належить ідея встановлювати гальма на всіх чотирьох колесах.

Барабанне гальмо

Винахідник придумав систему, за якої для гальмування необхідно притискати гальмівні колодки до обертового барабану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Луї Рено зробив революцію в автомобілебудуванні

Таксометр

Луї Рено став першим, хто застосував таксометр для автомобілів.

Окрім цього, француз став автором таких винаходів, як автомобіль із закритим корпусом, багажник, розкладні крісла, гідравлічні амортизатори, пневматичний стартер, турбонагнітач для ДВС, рульове колесо тощо.

Зараз ви читаєте новину «Луї Рено виповнилось 130 років: 11 винаходів автопромисловця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути