вівторок, 07 лютого 2017 17:35

59 років тому випустили перший автомобіль з варіатором
5

7 лютого 1958 року в Амстердамі презентували перший у світі автомобіль, який мав безступінчату трансмісію - DAF 600. Він також став першим легковим автомобілем нідерландської марки DAF.

Нідерландці зробили прорив в автомобілебудуванні, оснастили DAF 600 невідомою тоді автоматично-механічною передачею.

DAF 600 був чотиримісним дводверним седаном з 0,6-літровим двигуном потужністю 19 к.с. Максимально розганявся до 90 км/год і витрачав 6 л на 100 км шляху. У незалежній передній підвісці використали поперечну ресору, задні колеса закріпили на кінцях поздовжніх важелів з крученими пружинами і гідроамортизаторами. Всі гальма були барабанними, рульовий механізм - рейковий.

Роль коробки передач в авто грав безступінчатий клиноремінний варіатор. Конструкцію варіатора розробив один із засновників DAF - Хуберт ван Доорн - і назвав її Variomatic.

DAF була найбільшою національною автомобільною компанією Нідерландів. Її заснували брати Віллем і Хуберт ван Доорн у 1928 році у місті Ейндхофен. Спочатку спеціалізувалась на виготовленні причепів.

Перший автомобіль марки DAF з'явився у 1939 році. Це була легка автівка з центральним розташуванням двигуна, усіма провідними і керованими колесами. У 1949 році DAF почала серійно виробляти вантажівки та автобуси.

Один з братів Доорн - Хуберт - захоплювався ідеєю створити автоматичну передачу. Він експериментував з фрикційними і ремінними передачами для легких машин.

У 1950-х роках він побудував перший агрегат, назвавши його автоматичною клиноремінною трансмісією Variomatic.

Два зубчасті прогумовані клинові ремені трансмісії мали в перетині трапецеїдальну форму і передавали крутний момент з двох провідних шківів на два ведених. Крутний момент переходив поздовжнім валом від встановленого спереду двигуна через відцентрове зчеплення, що служило тільки для рушання автомобіля з місця. Ведені шківи за допомогою коротких валів передавали обертання на провідні колеса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Духові екстазу" Rolls-Royce виповнилось 106 років: як це було

При зміні швидкості обертання шківів і положення педалі акселератора їх половинки розсовувалися або зсувалися на певну відстань. Це змінювало радіус охоплення їх поверхонь ременями, що й визначало поточне передавальне число трансмісії і швидкість обертання коліс.

Для включення заднього ходу в головній передачі був спеціальний перемикач.

Variomatic був легким, компактним, простим за конструкцією і в обслуговуванні, не вимагав звичайних важких механізмів.

Перші випробування цієї трансмісії провели у 1955 році на вантажівці. Потім почали розробляти 4-місний легковик з несучим кузовом.

DAF 600 здійняв фурор. Успіх першого мікроавтомобіля дозволив реконструювати старе підприємство і перейменувати фірму в Автомобільну фабрику ван Доорн.

Авто випускали до 1963 року. За цей час з конвеєру зійшла 30591 машина.

Автоматичну трансмісію почали використовувати у Renault, Volvo. Згодом з'ясували, що варіатор збільшував витрати палива, був занадто гучним, а його ремені виявились недовговічними.

Зараз ви читаєте новину «59 років тому випустили перший автомобіль з варіатором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути