середа, 13 березня 2013 15:03

Через мита на нафтопродукти бензин різко подорожчає на всіх АЗС - експерт

Через мита на нафтопродукти бензин різко подорожчає на всіх АЗС - експерт
Фото: radiosvoboda.org

Запровадження в Україні мит на імпорт нафтопродуктів призведе до подорожчання палива на АЗС на 1,5 грн за літр.

Про це розповів заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев у ефірі Першого ділового каналу.

"Позиція окремих українських міністерств та політиків щодо запровадження загороджувальних або антисубсидиарних мит проти деяких країн чи деяких видів нафтопродуктів призведе лише до того, що, по-перше, ми отримаємо різке підвищення вартості неякісних нафтопродуктів - приблизно 1,5 гривні на літрі палива одночасно у всіх мережах, а по-друге, ми поставимо деякі підприємства у тепличні умови, в яких вони перебували до 2005 року", - сказав Рябцев.

Він розповів, що деякі країни Європейського Союзу раніше постраждали від запровадження імпортних мит на нафтопродукти.

"Є практика, перевірена часом. Є навіть дослідження щодо так званого "євросклерозу". На початку 70-х - у 80-х роках у деяких країнах Європейського співтовариства було запроваджене відповідне обмеження. Вони призвели до дуже негативних наслідків як для споживачів, так і для держави у цілому", - зазначив Рябцев.

Експерт зауважив, що приватизація у нафтопереробній промисловості України не призвела до підвищення якості бензину, що випускається.

"Це відбулося саме через те, що держава не приділяла своєї уваги, не використовувала батіг і пряник для модернізації НПЗ", - підсумував Рябцев.

Нагадаємо, у лютому міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Україна може ввести мита на імпорт нафтопродуктів для відновлення вітчизняної нафтопереробки.

Зараз ви читаєте новину «Через мита на нафтопродукти бензин різко подорожчає на всіх АЗС - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі