середа, 15 серпня 2012 09:36

Азаров піариться серед автомобілістів - експерт

Азаров піариться серед автомобілістів - експерт
Експерт: люди правил не дотримуються навіть у елементарних речах. Фото: orbita.dn.ua

Запропонована прем'єр-міністром Миколою Азаровим інформаційна система, яка би показувала, у скільки аварій потрапили випускники кожної з українських автошкіл, не дасть результатів.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив один із керівників громадського об'єднання "Дорожній контроль" Олексій Кірієнко.

За його словами, потрібно починати із зміни програми навчання в автошколах.

"Зараз учень автошколи має проїхати всього 36 годин. Це дуже мало. Для того, щоб виробити навички керування машиною, треба хоча би 70 годин. Потрібно підвищити вимоги до інструкторів. Ці люди мають бути не просто водіями, а грамотно навчати людину. Моя знайома нещодавно закінчила автошколу. Вона поміняла 5 інструкторів. Один був дуже нервовий і кричав на неї, інший нічого не міг пояснити, третій постійно запізнювався, і вона щоразу проїжджала на 20 хвилин менше. Навчання в автошколах має бути комплексним, учень має навчитися і паркуватися, і перестроюватися в інший ряд на швидкості", - зазначив він.

Експерт підкреслив, що аварійність залежить не лише від автошкіл: причиною багатьох дорожньо-транспортних пригод є неякісні вузькі дороги, які не розраховані на таку кількість транспорту, як зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виробництво автомобілів в Україні за рік впало на третину

"Навіть, якщо статистика щодо аварійності серед випускників автошкіл показуватиме правдиві результати, вона не зможе бути об'єктивною оцінкою якості автошколи. У тих автошколах, де навчається більше молоді, буде більша аварійність. 18-річні й 20-річні люблять дати жару, перевищити десь швидкість. Тому й в аварії потрапляли й потраплятимуть частіше. Люди, що вчаться їздити у 50 років, також часто потрапляють в ДТП, у них притуплена реакція", - розповів Кірієнко.

На його думку, однією з найбільших причин аварійності на дорогах є те, що ДАІ продає водійські посвідчення.

"Воно коштує 600 доларів у Києві. Людина, що навіть не має уяви про роботу автомобіля і навчання в автошколі купує - створює аварії. Я по Києву бачу безліч машин із неправильно наклеєною літерою "У". Це значить, що люди правил не дотримуються навіть у елементарних речах, бо не знають їх. Часто бачу по дві-три літери "У" ззаду. Таких об'їжджаю десятою дорогою. Бо цими наліпками вони показують, що зовсім не вміють їздити. А Азаров останнім часом дуже часто згадує про дорожній рух та дотримання правил. Він знає, що в Україні понад 10 мільйонів автомобілістів, то хоче такими популістськими заявами підняти перед виборами рейтинг Партії регіонів", - вважає Кірієнко.

Зараз тримісячне навчання в столичних автошколах коштує від 2500 грн. За бензин ще потрібно доплатити 500 грн і 200 грн за пластик для виготовлення посвідчення.

Нагадаємо, на засіданні Кабінету міністрів 8 серпня Азаров запропонував створити інформаційну систему, яка б показувала, у скільки аварій потрапили випускники кожної з українських автошкіл.

Зараз ви читаєте новину «Азаров піариться серед автомобілістів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути