субота, 26 вересня 2020 09:30

"Автокрадіжок не поменшає. Злочинці пов'язані з поліцією" - юрист про новий закон

"Автокрадіжок не поменшає. Злочинці пов'язані з поліцією" - юрист про новий закон
Викрадачів автомобілів садитимуть до в'язниці на 5 років Фото:ptzgovorit

Від тепер викрадачів автомобілів не штрафуватимуть, а садитимуть до в'язниці від трьох до п'яти років. Це передбачає новий закон, який підписав Володимир Зеленський на початку тижня, 22 вересня. Про це повідомляє офіс президента. Міра покарання залежитиме від вартості автомобіля. Якщо транспортний засіб коштує від 105 100 до 262 750 гривень, злочинцю встановлять покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років і конфіскують майно.А якщо вартість машини перевищуватиме 262 750 гривень,то посадять на 8 -12 років.

"Те, що придумали народні обранці — абсурд, - говорить Gazeta.ua адвокат Ростислав Кравець. - Цей закон не логічний, суперечить діючому законодавству. Змінити покарання за викрадення автомобіля, враховуючи лише вартістю, суперечить Конституції України. Органи мають покарати зловмисника за суспільно-небезпечне діяння і змусити відшкодувати збитки. Немає значення вартість автомобіля. Я не виключаю, що прийнятий і підписаний президентом закон скоро скасують. Депутати повернуться до конституційного суду, оскаржать і визнають його нечинним,"

Більший термін ув'язнення передбачили для тих, хто користується електронними засобами взлому сигналізації — 5 - 8 років і конфіскують майно.
"Немає значення яким чином відкривали автомобіль — викруткою, молотком чи електронним засобом. Є факт злочину, за який треба відповідати. Знаю з досвіду, що факт використання електронного пристрою довести вкрай тяжко. Навіть, якщо на момент злочину виявляють прилад, в юридичному плані довести, що його використовували для викраденої машини нереально."

В офісі президента запевняють, що ухвалення цього закону забезпечить належну, повну відповідальність за вчинення злочину. Також він усуне недоліки Кримінального кодексу України, які раніше дозволяли уникнути кримінальної відповідальності за викрадення автомобіля.

"Крадіжок не поменшає. Ніяким чином це не вплине на криміногенну ситуацію в Україні. Проблема в іншому — ці викрадачі так чи інакше пов'язані з органами національної поліції. Зазвичай розслідування таких справ відбувається досить повільно. Якщо знаходять викрадача, то дуже важко повернути автомобіль постраждалому," - говорить адвокат.
"Викрадення транспортного засобу — спланована дія. Однак, якщо говоримо про більшість випадків, то це добре організований бізнес,"- додає Ростислав Кравець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розігнався до понад 200 км/год - українець встановив рекорд на вітчизняному електромотоциклі

Понад 90% всіх проваджень щодо стягнення штрафів за порушення правил дорожнього руху не закриті. Про це повідомив 23 вересня під час конференції експерт у сфері створення і розвитку інноваційних сервісів і додатків Денис Дмитров.

Зараз ви читаєте новину «"Автокрадіжок не поменшає. Злочинці пов'язані з поліцією" - юрист про новий закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути