пʼятниця, 25 грудня 2020 09:58

Як їде найменший і найдоступніший кросовер Ford - тест-драйв EcoSport
31

Ford EcoSport
Фото: Володимир Мукан
Ford EcoSport
Ford EcoSport
Ford EcoSport
Ford EcoSport

EcoSport - найменший кросовер Ford. Півроку тому в Україні почали продавати друге покоління цієї моделі після глибокого рейстайлінгу. Щоб повністю випробувати автомобіль, беремо його у версії ST-Line на тест-драйв. Це майже повна комплектація.

Знайомство

Кросовер EcoSport продають у 4-х комплектаціях із 1-літровим турбованим двигуном і переднім приводом. Коробка передач може бути як механічною, так і автоматичною. Це залежить від обраного рівня оснащення моделі. У всіх версіях є круїз-контроль, датчики дощу й світла, мультимедійна система із "епл карплей" і "андроїд авто". Найдешевше коштує комплектація Titanium із механічною коробкою передач - 498 тисяч гривень. Хоча в Україні це стартова комплектація, вона не є базовою. Має більшу частину доступних опцій для цієї моделі.

Вартість ST-Line, яка у нас на тесті, - 607,893 тисяч гривень. Це майже повна комплектація зі спортивним іміджем. Окрім додаткової електроніки, оснащена інакше налаштованою підвіскою, пакетом особливого зовнішнього і внутрішнього оздоблення.

Дизайн

Виглядає EcoSport у стилі найновіших моделей бренду. Це помітно за масивною решіткою радіатора, своєрідною формою фар і різкими лініями ребер жорсткості. Схоже, виробник деякими елементами оформлення вигляду хотів підкреслити увагу на міцності кросовера. Наприклад, дах машини має виштамповки, як у серйозних позашляховиків, колісні арки помітно випирають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Має гарячий характер і трициліндровий двигун - як їде Ford Focus ST-Line

Довжина кузова трохи більша 4 метрів. Через це і високий кліренс кросовера здається компактнішим, ніж є насправді. Візуально помітно, що дизайнери прийняли ряд рішень, аби за таких габаритів створити чимало простору на задніх місцях - дах машини у задній частині майже не нахилений, а арки задніх коліс максимально відсунуті до бампера.

Автор: Володимир Мукан
  Ford EcoSport
Ford EcoSport

На відміну від попередньої версії EcoSport, на п'ятій дверці машини не закріплене запасне колесо. Хоча багажник, як і раніше, відчиняється не вгору, а вбік.

Наша версія ST-Line зовні вирізняється своєю чорною решіткою радіатора, бічними накладками у колір кузова, іншим кольором даху, чорними рейлінгами, спортивними звісами тощо.

Кліренс чималий - 19 сантиметрів. Щодо підвіски, то спереду тут "Макферсон", позаду балка. Завдяки мінімальним звісам бамперів на EcoSport легко заїжджати на різкі підйоми.

Автор: Володимир Мукан
  Ford EcoSport
Ford EcoSport

Двигун

Комплектують модель 1-літровим бензиновим турбованим двигуном на 125 кінських сил. Він має три циліндри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як їде новий Peugeot 2008 із найпотужнішим у лінійці двигуном на 155 "коней" - тест-драйв

Силовий агрегат є п'ятиразовим переможцем у номінації "Міжнародний двигун року". Чимало таких моторів пройшло без капремонту понад 300 тисяч кілометрів. Виробник в техдокументації вказує періодичність проведення технічного обслуговування двигуна кожні 20 тисяч кілометрів або раз на рік.

Автор: Володимир Мукан
  Ford EcoSport
Ford EcoSport

Багажник

Ручка для відчинення багажника вбудована у частині правого заднього ліхтаря. Не кожен її знайде з першого разу. Відчиняється дверця легко, вона на амортизаторах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пролітає над ямами й автоматично фільмує аварійні ситуації - тест-драйв Citroеn C5 Aircross

Сам багажний відсік у висоту більший ніж у довжину. Він невеликий - на 320 літрів. Є дві фальшпідлоги. Під першою можна розташувати невелику сумку. Під другою знаходиться ремкомплект для шин. Запасного колеса в авто немає.

Автор: Володимир Мукан
  Ford EcoSport
Ford EcoSport

Місце позаду

Ззаду просторо. У пасажирів зростом 190 сантиметрів - ні голова в стелю не впирається, ні ноги. Підлокітника в спинці сидіння немає. Проте він тут був би недоречний - не той клас автомобіля. Та й посадка по центру була б менш комфортною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 200 км за годину не межа - тест-драйв спортивного Ford Fiesta

Бракує гнізд USB для зарядки телефона. Проте праворуч від подушки сидіння біля колісної арки розміщена розетка підкурювача із кришкою. Не найзручніше місце для цього. Краще б встановили розетка перед заднім диваном.

Скло задніх дверей можна опустити повністю. Це рідкість для сучасних кросоверів.

Автор: Володимир Мукан
  Ford EcoSport
Ford EcoSport

За кермом

Місце водія виглядає сучасно. Торпеда зроблена із м'якого пластика. Деякі елементи прогумовані. Карти дверей - із твердої, але якісної пластмаси. Перевагою є те, що тут мінімум глянцевої пластмаси. Кермо обтягнуте шкірою і має перфоровані вставки.

Сидіння загалом зручне. Має точні налаштування й мінімальну бокову підтримку. Однак механічне регулювання спинки нахилу не туге - для цього треба крутити шайбу збоку.

Ергономіка на хорошому рівні - всі потрібні важелі й кнопки знаходяться у зручних прогнозованих місцях. Мало того, чимало кнопок зроблені таким чином, аби їх було легко розпізнавати на дотик. Наприклад, зовні кнопки на кермі знаходяться в одній площині. Варто торкнутися до них - кілька разів, як відчувається, що вони різної форми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Приймач вимикається – і жіночий голос читає СМС-повідомлення з мого телефона"

Зручне розташування й інтуїтивне керування блоком перемикачів клімат-контролю. Це значно швидше й простіше, ніж коли перемикачі розміщують на рідкокристалічному сенсорному дисплеї.

Панель приладів виконана в класичному стилі. Вона частково аналогова, а частково електронна. Всі показники зчитувати легко.

Мультимедійна система має 8 дюймовий екран, працює швидко, тут є практично все, що має бути в сучасному авто. Шкода, що в меню не можна вибрати української мови і немає камери заднього огляду. У машини такої вартості це б мало бути.

Автор: Володимир Мукан
  Ford EcoSport
Ford EcoSport

ПІД ЧАС РУХУ

Мало в яких кросоверах цього класу така висока посдака. Завдяки ній добре видно ситуацію попереду. Навіть не заважають масивні стійки кузова.

Розганяється машина жваво. При чому прискорення відчувається вже після півтори тисячі обертів. Ніяких відчутних вібрацій від трициліндрового двигуна не йде. Коробка передач працює непогано, відчувається робота класичного гідротрансформатора

Керування - "фордівське" - щоб повернути, треба трохи зусиль прикласти. Машина ніби дає зворотній зв'язок водієві. Підвіска кросовера пружна, добре відчуваються нерівності на дорогах. Проте завдяки цьому машина непогано тримається на швидкості в поворотах.

Автор: Володимир Мукан
  Ford EcoSport
Ford EcoSport

Модель має і спортивний режим. Із ним машина різкіше прискорюється. Трохи більше 11,6 секунд потрібно, щоб розігнатися до "сотні". Максимальна ж швидкість 180 кілометрів за годину. На грунтовці машина добре тримається. У розрихленій землі чи в піску є ризик застрягнути, оскільки ведучі лише передні колеса, а маса машини чимала. Проте на таких сумнівних покриттях машина все одно краще тримається, ніж пересічний легковик.

У місці під час швидкості 50 кілометрів на годину в мінімальній кількості пробок і світлофорів автомобіль споживає до 7,5 літрів. На трасі при швидкості 90 кілометрів за годину - до 5,5 літрів.

Зараз ви читаєте новину «Як їде найменший і найдоступніший кросовер Ford - тест-драйв EcoSport». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути