Ексклюзиви
четвер, 29 листопада 2018 16:49

Як високі штрафи за п'яне водіння вплинуть на водіїв

Як високі штрафи за п'яне водіння вплинуть на водіїв
Процедура перевірки водія на вміст алкоголю в крові лишиться такою ж - особистий контакт поліцейського і порушника. Фото: KP.md

Штрафи за водіння транспорту в нетверезому стані зросли. Це передбачає закон № 7279-д, який у Верховній Раді прийняли 22 листопада. Штрафувати за новим законом почнуть з 1 січня 2020 року.

Замість 10,2 тис. грн з порушників стягуватимуть 17-34 тис. грн. Також позбавлятимуть прав до трьох років. Якщо водія спіймають п'яним за кермом вдруге, платитиме 51 тис. грн штрафу і позбудеться водійського посвідчення на 2 - 3 роки.

"Попереднє підвищення штрафів не дало результату, тому їх піднімають знову. Інших методів впливу ніхто не придумав. Штрафи ефективно діятимуть перші півроку, бо про них говоритимуть. Порушень і аварій в цей час поменшає", - каже Gazeta.ua автомобільний юрист 58-річний Володимир Караваєв. Тепер п'яне водіння - це кримінальний проступок, а не адміністративне правопорушення. Через це виникає багато неточностей, бо процесуальний порядок Кримінального кодексу інший. Тому на впровадження закону потрібен рік".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишню першу леді позбавили прав за водіння у п'яному стані

Процедура перевірки водія на вміст алкоголю в крові лишиться такою ж - особистий контакт поліцейського і порушника.

Як виявлятимуть порушників, поки не ясно. Немає чіткого механізму. Питання п'яних порушників можна врегулювати "коридорами тверезості". Вони діють в країнах Балтії. На певному відрізку дороги зупиняють кожного водія. Це своєрідний запобіжний захід, бо водій знає, що його можуть зупинити в будь-який час.

Невдовзі планують запровадити покарання для водіїв, які спровокували ДТП у нетверезому стані, у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк від 5 до 10 років. Відповідний законопроект перебуває на розгляді Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Як високі штрафи за п'яне водіння вплинуть на водіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути