четвер, 22 травня 2014 16:06

Як "відмазати" свій автомобіль від мобілізації

Як "відмазати" свій автомобіль від мобілізації
Фото:f-avto.by

Звичайним автовласників не варто хвилюватися через закон про мобілізацію автотранспорту. Мобілізація в першу чергу стосується вантажівок, автобусів та спецтехніки.

Про це повідомили в прес-релізі Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД).

"У першу чергу хотів би заспокоїти громадян-автолюбителів, які володіють транспортним засобом і які планують його придбання, - повідомляється в прес-релізі. - Підстав для хвилювань немає. Прийнятий Закон хоч і є "сирим", ні про яке масове вилучення автомобілів у фізичних осіб не може бути й мови. Давайте задамося питанням, яка автомобільна техніка в першу чергу потрібна армії? Це транспортні засоби для перевезення великої кількості вантажів, людей та для підготовки/зміцнення бойових позицій. Тобто, це в першу чергу - вантажівки, автобуси, будівельна та інша спеціальна техніка на їх базі, в т.ч. трактори, екскаватори і т.п. Вищі військові чини, які користуються легковим автотранспортом пішки у нас ніколи не ходили і автомобілями завжди були забезпечені".

У ВААІД не виключають, що цей закон можуть використовувати у своїх особистих інтересах. На цей випадок у ВААІД дали кілька порад, які допоможуть тим, які зіткнулися з ситуацією, коли їх особистий легковий автомобіль престижної марки "приглянувся" комусь з "приймаючих рішення осіб".

1. Для початку Вам, як фіз. особі будуть зобов'язані вручити документ "аналогічний" порядку у військкомат під підпис про одержання. Якщо Ви активний бізнесмен/підприємець/співробітник, Вас навряд чи застануть дома для вручення таких документів.

2. При спробі вилучення автомобіля, може виявитися, що автомобіль не на ходу, наприклад, відсутні елементи паливної системи або системи запалювання, що унеможливить його транспортування.

3. Також Закон передбачає підписання акта приймання-передачі транспортного засобу. Якщо Ви вважаєте, що Ваші права порушено, Ви можете просто не підписувати цей документ.

4. У Вас є можливість звернутися до суду і оскаржити рішення військкомату про вилучення, аргументуючи, наприклад, що автомобіль знаходиться в кредиті і є "годувальником" всієї вашої родини, що складається з 4 осіб і батьків на пенсії.

5. Якщо Ви навіть просто відмовилися віддавати свій легковий автомобіль - в Законі не прописано покарання за його невиконання, тобто кримінальну справу на Вас ніхто не заведе.

6. Для тих, хто ставить автомобіль на облік в органах ДАІ, є ще одна можливість "мінімізувати ризики" - написати заяву про заборону передачі персональних даних третім особам. Відповідно Ваші дані не потраплять на стіл "розподільниках" чужого майна.

Таким чином, "правила" Закону носять швидше характер "добровільної передачі", ніж "примусового вилучення".

У ВААІД також повідомляють, що перед вилученням транспортного засобу повинна бути проведена його оцінка.

"Регламенту і порядку такої оцінки в Законі не прописано, відповідно хто і як буде її робити незрозуміло. Також Закон прописує необхідність компенсації вартості автомобіля його власнику, якщо автомобіль буде знищений. Так от, порядку і регламенту здійснення такої компенсації теж немає. Найголовніше, що КМУ не має права розробляти цю процедуру, так як згідно Закону компенсація повинна бути проведена за кошти держ. бюджету. А в держ. бюджет на 2014 р. немає такої статті витрат. Відповідно, щоб Закон почав діяти - парламент повинен спочатку внести зміни в Закон про держбюджет на 2014 р.".

Крім того у ВААІД повідомили, що в деякі автосалони вже надходять пропозиції від столичних військкоматів виділити службові авто для їх потреб. Причому, особливо не приховують, що мова йде про забезпечення автотранспортом співробітників РВК, а не про АТО.

Зараз ви читаєте новину «Як "відмазати" свій автомобіль від мобілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути