четвер, 11 лютого 2016 14:43

Як еволюціонували легендарні мотоцикли Harley Davidson
7

Сьогодні 135 років від дня народження одного із співзасновників мотоциклетної марки Harley Davidson Артура Девідсона. Він народився у американському місті Мілуокі, штат Вісконсин. Артур був з великої родини. Його батько виходецьі з Шотландії і був шостою дитиною у сімї.

Harley Davidson славиться виробництвом чоперів. Часто люди називають чопери "Харлеями". Якби не конкуренція в сегменті, вийшло б як з "ксероксом" чи "памперсами", коли назва компанії стає загальною назвою.

Історія легендарного мотоцикла почалась з того, що Артур Девідсон разом зі своїм другом Вільямом Харлі на дозвіллі займались конструюванням. Вільям працював креслярем, а Артур - моделювальником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні культовому Mercedes Gelandewagen виповнилося 37 років

Вдвох вони оснащували велосипеди двигунами. Свої проекти творіння друзі намагалися реалізувати в гаражі товариша. Перший проект завершили у 1903 році за допомогою старшого брата Артура - Вільяма. Це був мотоцикл на 115 куб. см. Проте він був недостатньо потужним. Одразу товариші почали розробляти новий мотоциклом. Цей мотоцикл мав двигун об'ємом 405 см3 вагою трохи менше 13 кг. Рама була аналогічна рамі мотоцикла 1903 Milwaukee Merkel.

Gazeta.ua пропонує ознайомитися із найважливішими подіями в історії мотоциклів Harley-Davidson.

1905 рік. Перші продажі мотоциклів. Цьому сприла участь мотоцикла у гонці у State Fair Park за рік до цього. Там прототип Harley-Davidson фінішував четвертим. Перші продажі були скромними: первший дилер Harley-Davidson Карл Ленд з Чікаго продав лише 3 мотоцикли.

Впродовж двох років продажі виросли до 450 одиниць в рік.

1907 рік. Компанія представила перші мотоцикли з V-подібним двигуном. Він мав об'єм 880 см³ та видавав потужність 7 к. с. Ці мотоцикли розганялися майже до 100 км/год.

Автор: fierrosclasicos.com
 

1914 рік. Harley-Davidson випередив по продажах свого головного конкурента — компанію Indian. Продажі Harley-Davidson досягли позначки 16 284 мотоциклів.

1916 рік. Участь у бойових діях. Бойовики мексиканського повстанця Панчо Вілья використовували мотоцикли Harley-Davidson для нальотів на прикордонні з Мексикою американські міста. Їм протистояли війська під командою генерала Першинга на мотоциклах Indian.

1925 рік. На мотоцикли почали встановлювати бензобаки у формі краплі. Така форма баку стала популярної не тільки на мотоциклах марки. Такі баки використвують і нині.

1933 рік. У покупців вперше з'являється можливість замовити графічний малюнок на баку у вигляді орла у стилі арт-деко. З цього часу стають популярними малюнки на баках мотоциків.

Автор: airbrushartwork.co.uk
 

1957 рік. Вийшла нова модель Sportster, яка пізніше стала родоначальником цілого сімейства мотоциклів Harley-Davidson. Це сімейство існує в модельній лінійці марки і донині. На цій моделі спочатку використали двигун об'ємом 900 куб. см.

Автор: motorcycleclassics.com
 

1965 рік. Виробник почав оснащувати свої моделі електричним стартером.

1977 рік — Harley-Davidson представляє FXS Low Rider — мотоцикл із заниженим положення сідла, яке незабаром стало типовим для мотоциклів такого класу.

Автор: motorcyclespecs.co.za
 

1980 рік. Компанія почала випуск моделі FLT із двигуном об'ємом 1,3 л.

 

1990 рік. Дебютує модель Softail Fat Boy, яка стала легендарною завдяки фільму "Термінатор 2: Судний день" з Арнольдом Шварценеггером у головній ролі.

Автор: grindhousemovie.net
 

У 2001 рік. з'явилася модель V-Rod, яка зайняла нішу технологічних і сучасних мотоциклів Harley-Davidson. Успіх моделі забезпечив їй майбутнє в якості ще одного сімейства модельної лінійки Harley-Davidson.

Автор: motorstown.com
 
Компанія надалі конструює мотоцикли. Зокрема була інформація про мотоцикл на електротязі. Також Harley-Davidson надалі випускає мотоцикли із ДВЗ.
Чистий прибуток компанії в IV кварталі 2015 року впала до $42,2 млн.
Зараз ви читаєте новину «Як еволюціонували легендарні мотоцикли Harley Davidson». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути