середа, 08 травня 2019 16:28

Як безпечно їздити в мокру погоду - поради експерта

Як безпечно їздити в мокру погоду - поради експерта
В мокру погоду — знижений коефіцієнт зчеплення між автомобілем і дорогою - розповів експерт. Фото: carfromjapan.com

З січня по квітень цього року, в Україні сталось понад 35.000 ДТП. Близько 550 людей загинуло.

Основна причина аварій — людський фактор. Негода ж — може стати обтяжливою обставиною, під час форс-мажорів на дорозі.

З початку травня Україну накрили затяжні дощі, які триватимуть чи не до кінця місяця.

В мокру погоду — знижений коефіцієнт зчеплення між автомобілем і дорогою. Внаслідок цього транспортний засіб гірше заходить в повороти, гальмівний шлях стає — довшимй, порівняно з сухим покриттям. Часто водій має обмежену оглядовість за таких умов. Гіршою стає і видимість. Краплі води на автосклі — заломлюють світло, що може відволікати, заважати водієві адекватно контролювати дорожнє становище, - говорить Gazeta.ua Євген Середницький, директор школи контраварійного водіння "Корда Профі". Він розповідає, як безпечно їздити в мокру погоду.

Як підвищити свою безпеку під час пересування в негоду?

Перш за все, водій має розуміти, чим рух в дощ небезпечніший за рух в ясну погоду. Також треба ретельно готуватись і дотримуватись специфічних прийомів, користуватись відповідними засобами та способами, що максималізують безпеку під час руху.

Про які саме засоби і способи ви кажете, яким має бути технічний стан авто, як готувати його до мокрого шляху?

Перше і вкрай важливе — хороші шини. Одна з їхніх основних задач, особливо у мокру погоду — видавлювання води з перед авто. Таке собі прокладання шляху для транспортного засобу. Дешева гума — може гірше справитися з цією задачею, а значить — транспортний засіб має більше шансів ковзати.

Друге, але не за пріоритетом — робочі склоочисники. Вони повинні бути справні, адже від якості їхньої роботи залежить видимість дороги під час опадів, а відтак — це впливає на безпеку руху.

Не зайвим буде мати при собі запас рідини для склоомивача. Часто він краще справляється з брудом на склі, порівняно зі звичайною водою. Рекомендую ставку робити на нього і возити з собою.

Обов'язково, перед тим, як вирушити в дорогу, проконтролюйте стан чистоти фар і дзеркал. За необхідності - причепуріть ці елементи. Це ваші додаткові очі, які повинні бути чистими, ясними, як і ваші власні.

Щоб не "потіло" скло в салоні - чистіть повітроводи. Регулярний гість цих каналів — листки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно взяти з собою для подорожі автомобілем

Як слід гальмувати у негоду?

Їдьте на передачу нижче, ніж зазвичай. Не летіть. Бажання зекономити щонайбільше кілька хвилин може мати фатальні наслідки. Це стосується будь-яких погодніх умов. Ніколи не перевищуйте швидкість. Десятки років практики показують, що чим вища швидкість транспортних засобів під час форс-мажорів, тим важчі наслідки у разі ДТП.

Намагайтесь різко не гальмувати. Від цього машину може "занести". Неконтрольована зміна траєкторії руху машини — шлях до аварії. Гальмувати починайте раніше, порівняно з рухом у суху погоду, адже шлях для зупинки - збільшений. Гальмуйте плавно, зчеплення витискайте коли авто вже майже зупинилось. Такий прийом дає можливість двигунові брати участь в гальмівному процесі і допомагає ефективніше та безпечніше уповільнити, зупинити машину за потреби у негоду.

Не можна у мокру погоду їхати на нейтральній передачі або витиснутому щепленні. По-перше, це небезпечно, бо двигун може вам допомогти уповільнитись, або зупинитись, навіть у випадку якщо гальма "зникнуть". По-друге, чим менше ви експлуатуєте механічний вузол — тим довше, зазвичай, він служить.

В повороти заходьте на безпечній швидкості. У негоду вас може знести з запланованої траєкторії руху.

Чи варто використовувати якісь засоби, що сприяють вирізненню авто чи водія на дорозі?

Не зайвим буде увімкнути ближнє світло фар навіть вдень. Так і вам може бути видніше та й інші учасники дорожнього руху вас краще бачитимуть. Не рекомендую користуватись тільки габаритними вогнями. Їх і видно гірше, порівняно з ближнім світлом, та й інші учасники дорожнього руху можуть плутатись, сприймаючи ваше авто за припаркований об'єкт.

Якщо вам треба вийти з авто, передусім якщо маєте здійснювати певні маніпуляції біля транспортного засобу - одягніть світловідбиваючий жилет. Так ви себе позначите, вас буде краще видно іншим учасникам дорожнього руху. До речі, він вам буде у нагоді і за сприятливих погодніх умов, скажімо, у темну пору доби.

Як варто змінювати траєкторію руху?

Всі рухи водія повинні бути плавними. Рульове колесо — обертайте обережно, без ривків. Педалі витискайте ніжно, без вичавлювання. Під час водіння, насамперед у негоду — дивіться на кілька машин уперед. Одна з основних небезпек — пішохід. Деякі люди, не знають, не розуміють, що машині потрібен час для зупинки. Прораховуйте можливі ризики, плануйте шляхи уникнення надзвичайних ситуацій, у разі їх виникнення.

До України наближається циклон Xerxes. У Вінницькій області вже почався сильний дощ. "На Заході України - сильні дощі, можливий мокрий сніг подекуди і холодяка. На решті території, хоча і трохи тепліше, але з дощами", - написала синоптик.

Зараз ви читаєте новину «Як безпечно їздити в мокру погоду - поради експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути