понеділок, 23 липня 2018 11:12

115 років тому випустили перший автомобіль Ford: як це було

23 липня 1903-го американська компанія Ford Motor Company випустила Model А. Це - перший серійний автомобіль бренду.

Авто випускали лише один рік на заводі Ford Piquette Avenue Plant у Детройті. За цей час із конвеєра зійшло 1750 машин. 1904-го Model А замінили на Ford Model C.

Першим Model А купив дантист Ернст Пфеннінг ыз Чикаго. Авто коштувало $750. Це еквівалентно $17,9 тис. нашого часу.

Автор: huffingtonpost.
  Генрі Форд випробовує Model А.
Генрі Форд випробовує Model А.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як еволюціонував Ford: добірка реклами

Автомобіль мав дерев'яний каркас, покритий алімінієм. Він був схожим на каляску з відкидним верхом. Машина важила 562 кг. Колісна база - 1,8 м. Гальмо стрічкового типу встановлювалось лише на задні колеса.

Model А оснастили двоциліндровим опозитним двигуном внутрішнього згоряння. На машині стояла 3-ступінчаста планетарна передача. Двигун розвивав 8 к.с. Максимальна швидкість - 72 км / год.

Автор: wikipedia
  Реклама Model А в газеті.
Реклама Model А в газеті.

Авто продавали лише у червоному заводському кольорі. За двомісний автомобіль просили $800, а за чотиримісний - $900. Задні двері можна було встановити за додаткові $100. Гумовий тентовий дах коштував $30, а шкіряний - $50.

Компанія Ford позиціонувала модель як "найнадійнішу машину в світі та настільки просту, що нею зможе керувати15-річний хлопець". Утім авто мало чимало недоліків. Зокрема, перегрів двигуна і прослизання передач.

Автор: american-automobiles
  Відновлений 1903 Ford Model A.
Відновлений 1903 Ford Model A.

Попри недоліки і проблеми в експлуатації, саме цей автомобіль приніс американській компанії популярність і процвітання. Після випуску моделі на рахунку Ford залишилося трохи більше $223. Але продажі Model А були високі. Саме це поклало початок успішному бізнесу Генрі Форда.

У 2021-му 40% усіх моделей американської компанії Ford матимуть електричні версії. Також з'явиться компактний електричний кросовер із запасом ходу 480 км на одному заряді акумуляторів.Ford інвестує в програму електрифікації модельного ряду $4,5 млрд. Це дозволить у найближчі 5 років випустити 13 нових моделей із електричним приводом.

Зараз ви читаєте новину «115 років тому випустили перший автомобіль Ford: як це було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути