пʼятниця, 28 грудня 2012 14:36

Змій вважають мудрими через відсутність міміки та спосіб полювання
5

Фото: Фото: Світлана Миронюк

Хазяйка наступного року, чорна водяна змія, на Сході асоціюється з мудрістю та гордістю. 40-річний Ярослав Олійник, герпетолог Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, вважає, змій вважають розумними через відсутність у них міміки .

"У них незворушний вираз морди. Віки зрослись, вони не кліпають очима. Їх можуть вважати мудрими також через спосіб полювання. Це засада. Вони не роблять зайвих рухів, знають місце, де з'явиться здобич, чекають її. Отруйні змії вбивають укусом. Неотруйні душать і поїдають здобич. Полювання дуже ефективне. Напевно це поширило думку про їх розум."

Чорної водяної змії в Національному еколого-натуралістичного центрі немає. Проте є пара удавів, полози, пітони. Серед них жодної отруйної.

"Чорна водяна змія — це американський бавовняний щитомордник. Це дуже агресивна та отруйна тварина. Серед водяних змій, у нас, в Центрі живе новогвінейський водяний пітон. Правда він чорноголовий. Змії так як і риби ростуть протягом всього життя. В середньому живуть 15-16 років. Змії їдять маленьких хребетних тварин: мишей та ящірок. Ковтають, не відкушують шматочків та не жують. Їм достатньо поїсти тільки раз на 10 днів."

В Україні отруйна тільки гадюка. В різних регіонах живуть три її різновиди. Ярослав Олійник каже, що доросла людина переносить укус гадюки без серйозних наслідків.

"Звісно підвищується температура. З'являється слабкість, запаморочення. Місце укусу червоніє та набрякає. Але при цьому людину навіть не потрібно госпіталізувати. Ще дуже важлива локалізація укусу. Небезпечно, коли змія вкусила близько голови, лімфоузлів або судин."

Тримати змій вдома - не складніше ніж акваріум з рибками, - вважає герпентолог.

"Принаймні це тварини які дихають повітрям так само як ми. Але без тераріуму змій утримувати не можна. Людину більшості змій пізнають. Але не можна чекати від змії, що вона буде виконувати команди. Змії глухі, тому на своє ім'я вони не відгукуються. Коли змія ручна, вона не буде проявляти агресію до господаря. Її поведінка спокійна, вона не стає в погрожуючі стійки."

Годують домашніх змій мишами та щурами. Взимку вони менш активні. Коли впадають в анабіоз можна тримати їх у холодильнику.

 

Зараз ви читаєте новину «Змій вважають мудрими через відсутність міміки та спосіб полювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути