субота, 10 листопада 2012 16:45

Восени білки розвішують гриби на гілках

Восени білки розвішують гриби на гілках
ФОТО: zoopicture.ru

"В Україні дуже люблять білок. Та побачити їх не так просто. Селяться вони переважно у лісовій зоні. Багато їх у Карпатах, у Криму, - каже 53-річний Сергій Межжерін зі столичного Інституту зоології. - На жаль, цих тварин стає все менше, бо ліси ввесь час вирубують. В харчуванні білки не примхливі. Їдять гриби, насіння кедру, ялини, сосни. Буває, часто залазять у гнізда птахів. Там крадуть та їдять яйця. Дорослі білки часто їдять жаб і навіть малих пташенят.. Сушать гриби, розвішуючи їх на гілках.

Білок частіше можна побачити вранці та ввечері, коли ті шукають їжу. Можуть мігрувати на 200-300 км через неврожай. У людей живуть 10-12, а на волі — не більше 4-5 років. Якщо житло білок руйнується, вони можуть селитися у гніздах сорок.

Взимку під шаром снігу відшукують і крадуть запаси бурундуків і мишей. На зиму білки роблять запаси жолудів, горіхів та шишок. Затягують їх до дупла або загрібають у листі. Погана пам'ять білок інколи корисна для лісу. Тваринки часто забувають місце, де закопали горіх або насіння. Навесні закопане насіння дає паростки.

Якщо один раз погодувати білку з руки, наступного разу та сама може прийти до людини за їжею. Найчастіше перехожі годують арахісом. Білки можуть перегризти електричні кабелі і залишити будинки без електрики. У 2009 році у американському місті Берлінгтон білка перегризла електричний кабель на вулиці Манхеттен-Драйв. Після цього більше 1000 будинків північного району міста на 4 години залишилися без електрики.

В Одесі раніше було багато білок. Років сім тому їх витіснили дикі сови, які прилетіли з лісів передмістя у пошуках їжі, - каже 37-річний Геннадій Козаков з одеського зоопарку, - А у 2006-му приватні підприємці завезли в сюди більше 300 білок.

Продали їх місцевим жителям, а згодом майже всі тварини втекли від господарів. Поселилися у садах та лісах, де багато волоських горіхів.

Тримати білку вдома складно, але можливо. Головне - поставити в клітку колесо, у якому тваринка бігатиме. Мінімальні розміри вольєру мають бути 1,5 на 1 метр. В такому невеликому просторі краще тримати молоду білку, а коли виросте — купити вдвічі більшу клітку.

Зараз ви читаєте новину «Восени білки розвішують гриби на гілках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути