субота, 02 лютого 2013 15:18

Від їжака можна набратися кліщів, від мавпи заразитись грипом - ветеринар

Від їжака можна набратися кліщів, від мавпи заразитись грипом - ветеринар
Фото: forum.vashmagazin.ua

Вдома не варто розводити отруйних змій і хижаків. Це радить читачам Gazeta.ua киянин Володимир Ковч. Він працює столичним ветеринаром. За день приймає до 10 хворих тварин.

- Не раджу заводити у квартирі пум, тигрів, левів, леопардів і рисів, які можуть загризти чи скальпувати господарів, - каже ветеринар. - Ці тварини найагресивніші у період статевого дозрівання. Білки та єноти переносять сказ. Хом'яки — сальмонелу. Їх, як і морських свинок, не раджу заводити, якщо в будинку є діти до 5 років. Їжаки мають на собі тисячі кліщів, які переносять енцефаліт.

Які хвороби можуть розносити рептилії?

- Рептилії дуже небезпечні, оскільки частенько переносять сальмонелу на своїй шкірі. Особливо уразливі діти. Бактерії передаються людині, коли вона гладить рептилію чи носить на своїй шиї, лежить на одному дивані чи в ліжку, чистить тераріум без рукавичок. Контактувати з рептиліями не раджу немовлятам і літнім людям. Найчастіше розводять сітчастих пітонів. Але не варто годувати їх живими мишками та пацюками на очах у дітей. Підлітки від цього виростають агресивними, схильними до насильства.

Якщо людина хоче завести вдома екзотичну тварину, до чого їй варто бути готовою?

- Усіх тварин треба перед тим, як пустити у будинок чи квартиру, показати ветеринару. Наприклад, найнебезпечніше тримати мавп. Вони можуть хворіти на майже всі людські хвороби. Від мавпи можна навіть грип підхопити. Для декого небезпечною може стати навіть акваріумна рибка. Одна знайома півроку лікувала гайморит. Якось зустрів її на зупинці з підпухлим носом. Питаю, чи тримає вдома тварин. Вона клянеться, що живе сама. Потім згадує, що на кухні тримає золоту рибку, яку кума подарувала. У жінки алергія на риб'ячий корм. Як рибку віддала племінникам, почала дихати вільно.

Хто більше хворіє — господарі собак чи котів?

- Більшість хвороб передається від собак: від лишаю і глистів до сказу і лептоспірозу. Не можна цілувати тварин. Не дозволяйте дитині гратися іграшками собаки. У 80 % дітей, які щодня контактують з псами, є глисти. Щоб вивести їх, треба кожні 2-3 місяці купувати таблетки від глистів усім членам сім'ї. Собакам теж треба давати протиглисні препарати. Племінниці купили на іменини собаку породи китайська хохлата. За кілька місяців дівчина почала різко худнути. З собакою спала в одному ліжку і навіть їла з однієї тарілки. Я сварився, але нічого не допомогло. У племінниці температура тиждень трималась 38 градусів. З'явилась висипку. На УЗІ побачили, що збільшились печінка і селезінка. Аналізи показали, що у дівчини є аскариди.

Кішки менш небезпечні?

- Навесні кішки стають агресивними. Більшість господарів у цей час жаліються, що тварини починають ні з того, ні з сього кусатися. 90% укусів кішок інфіковані, бо котячі роти досить брудні. Викликають температуру, лихоманку, в окремих випадках інфекції кісток та енцефаліти, сказ, туляремію, токсоплазмоз.

Котячий туалет слід чистити в гумових рукавичках і в респіраторі. Перш ніж висипати вміст котячого лотка, залийте його водою, щоб пил разом з мікробами не розлетівся по всьому будинку. Кішок не раджу заводити, якщо маєте грудних дітей. Ці тварини дуже ревниві. Було кілька випадків, коли 7-кілограмовий кіт забирався у колиску і мостився спати на немовляті, яке важить 3-4 кілограми.

Зараз ви читаєте новину «Від їжака можна набратися кліщів, від мавпи заразитись грипом - ветеринар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути