субота, 12 жовтня 2013 14:13

Таргани дохнуть від євроремонтів і генномодифікованих продуктів
8

Фото: Фото надані Романом Гаврилюком

Киянин Роман Гаврилюк розводить у квартирі мадагаскарських тарганів. Їх дарує друзям і колегам по роботі, продає через інтернет.

"Не розумію, чого люди гидують тарганами, - каже Роман. – Вони нічим не гірші за хрущів чи світлячків, уміють швидко бігати і мають гарні вуса-антени. Колись таргани пережили динозаврів, а тепер їх навіть на смітнику нечасто зустрінеш. Дохнуть після євроремонтів і генномодифікованих продуктів. У мене тітка живе у комуналці. Коли стіни і стелю зробили з гіпсокартону, таргани перебігли до сусідів. Бояться замазок, клеїв і решти сучасних будматеріалів".

Тарганів тримає у тераріумі і трьох пластикових контейнерах. Скляне дно застелив вологими серветками і присипав соломою.

"Раніше використовував тирсу, - говорить Гаврилюк. – Але тепер нема де її брати. Скрізь дерева чимось оброблені. Раніше привозив сумками з одного меблевого заводу, але коли дві самки здохли, зрозумів, що тирса з хіміє попалася. Можна дно присипати сухим листям, гілочками і крупами. Пробував посипати землею, але тарганам важко по грудочках пересуватися".

Годує тарганів огірками, бананами і мюслями.

"Люблять дуже хліб і мюслі. Якщо даєте овочі, то тріть їх на тертку. Огірок може замінити таргану воду. Якщо залишити надовго без їжі, можуть відгризати собі лапки і вуса. За банани готові життя віддати. Ріжу їх кружальцями і розкладаю по кормушках. Якщо покладу один почищений цілий банан, через нього можуть пересваритися. Будуть шипіти на всю кімнату. Самці шиплять під час парування, самка, коли від неї відбираєш дітей", - каже хлопець.

Мадагаскарські таргани люблять тепло і вологу. Гаврилюк щодня обприскує тераріум теплою водою.

"Багато води лити не можна, бо кинеться пліснява. По кімнаті теж не ризикую вигулювати, бо назад не позбираю. Сусіди не знають, що я за стінкою розвожу тарганів. Але переживати не варто. Вони у квартирі не виживуть. Помруть з голоду або наші таргани поїдять".

Гаврилюк по 30 грн продає тарганів для перегонів.

"Зараз модно влаштовувати під час вечірок чи на обідніх перервах в офісах тарганячі перегони. Для цього в інтернеті навіть спеціальні столи продаються. Мадагаскарські таргани швидко бігають. Якщо тренувати щодня, за кілька тижнів можна мати найкращого бігуна", - розказує хлопець.

Зараз ви читаєте новину «Таргани дохнуть від євроремонтів і генномодифікованих продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути