середа, 22 липня 2015 09:41
Андрій Золотарьов
Андрій Золотарьов
Політичний експерт

Порошенко не хоче чіпати Януковича

У вівторок з'явилася інформація, що Інтерпол зупинив розшук колишнього президента Віктора Януковича. В українському бюро одразу заявили, що доступ до цього файлу обмежений тимчасово. Подивимося. Зараз є факт - Янукович втік. З нього витікає те, що українська сторона не надала достатньо аргументів для його переслідування. Насправді Віктору Федоровичу є, чого боятися. Але це не знаходиться у площині правосуддя. Тому що є люди, які втратили близьких на Майдані, а також ті, хто не бажають, щоб він почав говорити. Якщо заговорить, навіть багатьом із нинішньої влади буде кепсько. Президент працював міністром в уряді Януковича-Азарова, яким насправді керував перший. Чужу людину туди ніколи б не пустили. Донецькі завжди притримувалися політики блокади. Потрібна була певна ступінь довіри. Певне, вона була. Те, що не спрацювався – інша справа. Але факт залишається фактом. Як і те, що Порошенко – один із засновників Партії регіонів. Таке з політичної біографії не викинеш. Якщо так, то є відносини. Вони так просто не зникають і не йдуть в минуле. Певне, щось лишилося. Але це щось таке, про це більшість українців не знає.

Те, що Інтерпол більше не шукає Януковича, показує якість роботи не тільки нашої Генпрокуратури, а й інших спецслужб. Бачили ж, що екс-голова СБУ Валентин Наливайченко більше займався політичним піаром, ніж робочими справами. Тому з доказами у справі Януковича дуже погано. Аргументів у української сторони, які б дозволили й надалі тримати його у розшуку, немає. Це нефаховість прокурорів та слідчих чи політичні причини - залишається лише гадати. Але нас попереджали, що така ситуація може статися. Причому не тільки по екс-президенту, а й інших представників його режиму. Що побачили на прикладі Андрія Портнова.

Реакція суспільства на таку бездіяльність буде болісною. Якщо справа навіть якось зрушиться, почнуть працювати, залишиться відчуття, що влада не дуже й намагається. Тому що Янукович для неї набагато ближчий, аніж відстань від влади до людей. Порошенко не хоче чіпати Януковича, бо розуміє, що може опинитися в такій же ситуації. Він не налаштований створювати прецедент. Бо з ним може вийти набагато гірше. Розуміє, що може не лишитися часу навіть добратися до аеропорту Бориспіль, якщо справи для нього підуть погано. Саме тому намагається робити вигляд, що відбуваються якісь дії. Це буде серйозною репутаційною проблемою. Навряд чи заради цього збереться третій Майдан. Але на результатах виборів це відобразиться. Бо якби було велике бажання, можна було б знайти, за що можна продовжувати тримати Януковича у розшуку. Хоч довести те, що Янукович давав наказ розстрілювати людей на Майдані, буде дуже складно. Навряд чи він робив це у письмовому вигляді. Зате можна говорити про привласнення державного майна, несплату податків – те, що можна показати на папері.

 

Зараз ви читаєте новину «Порошенко не хоче чіпати Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути