"У травні наш кабан набрав 120 кіло. Треба було різати. Я збиралася здати заготівельникам. А вони знизили розцінки. Зимою давали 15 гривень за кіло живої ваги. Тепер — 11", — розповідає Любов Короленко, 47 років, із міста Умань Черкаської області.
— Я їм кажу, що ціна на базарах майже не впала. То чого ви даєте дешевше? А вони мені: "Кабана ж треба привезти, зарізати, на ринку всі побори заплатити. І свиней зараз багато розвели". Я за поросятко рік тому заплатила 400 гривень. Рік годувала. А тепер віддай за 1300 гривень. Це невигідно.
Господиня відмовилася здавати кабана. Колола із чоловіком. Продавала на міському ринку. Третина живої ваги пішла на відходи — кістки, жили та кендюхи.
Любов Короленко за 20 грн найняла вантажне таксі, щоб довезти м"ясо на ринок. За місце заплатила 50 грн.
— За день спродали м"ясо. Ціну не лупили, — розказує Любов Семенівна. — Скидали по кілька гривень. Грубіше сало продали по 16 гривень. Вирізку — за 50.
Із кишок зробили 10 кг домашньої ковбаси. Наповнювали м"ясом зі стегна та салом. Продавали по 65 грн. Серце, легені, печінку, голову перекрутили на паштети та сальтисон. Вийшло 7 кг. У місцеві кафе здали 8 кг кров"янки.
— Цей продукт швидко псується. Треба збувати бігом. Роботи з кров"янкою — додати до крові вареної гречки і позаливати все в промиті кишки.
На ринку всі побори заплатити
Жінка рахує виторг. За сало вторгували 300 грн. За биткове м"ясо з хребта — 260. За ковбасу — 650 грн. Дві сотні отримали за кров"янку, 140 — за паштети та сальтисони. Загалом за день мали виторг 2550 грн. Це на 1250 грн більше, ніж дали б заготівельники.
— У нас багато хто ріже поросят і везе в Київ продавати. Там і ціни вище, — розказує жінка. — Можна й бензин відбити, і мати навар. У мене сусідка на Бессарабський ринок їздить. Мають свою машину. Домашню ковбасу продає по 120 гривень. Із цього й живе.
Коментарі