четвер, 01 квітня 2010 21:05

Сортова картопля добре родить три роки

— На базарі така бульба продавалася, як два моїх кулаки. Я понадіялася, що і у мене така вродить. Де там! Отака вродила, — 32-річна Алла Демченко з Вінниці показує півпальця. — Правда, багато її в кущі було. Але нащо мені ота дрібнота? В мене свиней нема. Краще б було дві у кущі, але великі. Перед тим купувала картоплю на агровиставці. Взяла 5 кіло, а урожаю з неї получила 40! І на другий рік майже так само було. І бульби великі. А вже на третій менші. Кажуть, сортова картопля більше трьох років добре не родить.

Сортову картоплю радять купувати у дослідних інститутах.

— Щойно виведений сорт називається Суперелітою. На другий рік вже буде просто Елітою. Тоді перша, друга, третя репродукція і так далі, — пояснює Федір Коваль, 49 років, голова фермерського господарства з Вінниці. — На сортову картоплю у продавця має бути свідоцтво: сорт такий-то, репродукція така-то. А найкраще поїхати восени туди, де ви маєте купляти. Подивіться, що викопують. Яка на вигляд, скільки в корчі, розміри. Якщо бараболини гарні, то вам пропонують те, що треба. А якщо там насіннєвої більше, ніж великої, краще шукайте іншого постачальника.

У який спосіб можна посадити город

Під лопату. Із ґрунту виходить менше вологи, ніж плугом. Під лопату садять ранню картоплю, яку закопують неглибоко в землю. У вологих низинах краще використовувати рало.

Під рало. Ралом або маленьким трактором-окучником легше засаджувати городи з важким ґрунтом. Машина важить приблизно 70 кг. Її за ручки ведуть перед собою. Диски-культиватори роблять борозни глибиною до 10 см. Між борознами залишається відстань 60–70 см. Першу борозну роблять по натягнутому капроновому шнурку. Кладуть бульби. Коли рало робить наступну борозну, воно засипає попередню.

Кіньми з плугом. Коні допоможуть, коли город великий, а трактору до нього під"їхати важко. Наприклад, коли ділянка затиснута між будинками. Кінь може обробити 50 га. Але тільки на рівній ділянці. На косогорі плуг важко втримати. Глибина орання плугом до 80 см. Це підходить для середньостиглої та пізньої картоплі.

Трактором. Трактором засаджують великі площі — поля. Засипають бульби у саджалку — агрегат, що розпушує ґрунт та закладає у борозни картоплю. Поле має бути рівне. На схилі саджалка їде убік та висипає картоплю поза рядками.

Під сапу. На похилих ділянках з важкими ґрунтами садять під сапу. Але це потребує більше часу і сили.

Зараз ви читаєте новину «Сортова картопля добре родить три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути