четвер, 17 грудня 2009 18:25

Працівників свинокомплексу годують безкоштовно

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Працівниця свиноферми у Крупському Золотоніського району Лілія Басараб гладить найбільшого кабана Малиша. Він важить 400 кілограмів
Працівниця свиноферми у Крупському Золотоніського району Лілія Басараб гладить найбільшого кабана Малиша. Він важить 400 кілограмів

У селі Крупське Золотоніського району відкрили першу чергу свинокомплексу "Золотоніський бекон". Вирощують французьких свиней. Вони набирають вагу до 400 кг.

У проект уклали 40 млн грн. Інвестор — генеральний директор черкаської групи компаній "Надія" Андрій Казарян.

120 працівників із Крупського та сусідньої Синьооківки доглядають 15 тис. тварин. Середня зарплата на свинофермі — близько 2 тис. грн. Робочий день триває 7 год. Видають спецодяг, є роздягальні з душовими, безкоштовні обіди.

У корпусах чисто, тепло й тихо. Уранці та ввечері оператори вмикають автоматичну подачу їжі. Сухий комбікорм подається по трубах. Почувши звук автоматики, тварини, наче по команді, підхоплюються і біжать до годівниць.

— Вага наших свинок 280–300 кілограмів. Це майбутні мами. Поповнення від цих свиноматок чекаємо через два місяці й три тижні. У нас є свиноматки-рекордсменки, мають по дев"ять опоросів, — пояснює оператор Надія Побиванець. — Новонароджені поросята біля свиноматок перебувають 28 днів, а потім відлучаємо й переводимо їх на "свій хліб", відгодовуємо.

— Корми в нас свої, із зернових культур, які "Надія" вирощує на полях Крупського та Степанок, — пояснює директор "Золотоніського бекону" Галина Дубовик. — Товарна свиня виростає за шість місяців.

Французьких свиней у Крупське завезли три роки тому. На фермі "Франс Гібрид" закупили 337 свиноматок і 22 кнурів.

— Наступного року вийдемо на поголів"я 40 тисяч, — хвалиться Галина Дубовик.

Закупили 337 свиноматок і 22 кнурів

За словами інвестора Андрія Казаряна, другу чергу "Золотоніського бекону" з інвестиціями 105 млн грн планують закінчити 2012-го.

— Найбільшими виробниками м"яса птиці в області є підприємство "Миронівська птахофабрика" в Канівському районі, товариство "Агро-Рось" у Смілянському районі, "Черкаська птахофабрика" в Черкаському районі. Свинини — агрофірма "Маяк" і сільськогосподарське товариство "Піщане" Золотоніського району. "Черкаська м"ясна компанія" має свинокомплекси в Черкаському й Лисянському районах. Лідер із виробництва яловичини — товариство "Атлантік Фармз-2" у Драбівському районі, — говорить Анатолій Чернецький з обласного управління агропромислового розвитку.

— За п"ять останніх років наша область повернула собі славу, яку мала ще в радянські часи. Тоді щороку виробляли до 230 тисяч тонн м"яса, — каже губернатор Черкащини Олександр Черевко. — Цього року ми вже перейшли рубіж у 300 тисяч тонн.

Зараз ви читаєте новину «Працівників свинокомплексу годують безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути