четвер, 10 грудня 2009 18:10

Розважальний центр будують на колишньому кладовищі

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Священик Олексій Іродов тримає у руках череп, на чолі якого відбився напис ”Святий Боже, помилуй нас”. Залишки понад 300 людей знайшли під час будівництва дитячої поліклініки по вулиці 50-річчя Перемоги у Вінниці
Священик Олексій Іродов тримає у руках череп, на чолі якого відбився напис ”Святий Боже, помилуй нас”. Залишки понад 300 людей знайшли під час будівництва дитячої поліклініки по вулиці 50-річчя Перемоги у Вінниці

"Вид із вікна у нас не дуже, але коли батькові дали тут квартиру, ми і цьому були раді", — каже 24-річна вінничанка Ольга Бутенко. Вона три роки живе у будинку по вул. Привокзальній, 30-а. Його звели на кладовищі старообрядців. Із вікон оселі видно могили,  порослі чагарником.

— Я людина віруюча. Коли вселялися, квартиру освятили, — каже Ольга.

Частина центрального парку Вінниці розташована на колишньому католицькому кладовищі. Площа перед Центральним універмагом, де будують парковочно-розважальний центр, — греко-католицький цвинтар.

1975 року на частині єврейського кладовища по вул. Данила Нечая збудували дитсадок N75.

— Ми жили метрів за 150 від цвинтаря, — згадує Анатолій Бучинський, 41 рік. — Мені 7 років було, коли почали будівництво. Додому черепи носив, кістками з розритих могил з хлопцями билися, як на шпагах. До того на пам"ятниках хлопці горілку розпивали. На цвинтарі призначали дівчатам побачення.

На колишньому католицькому кладовищі у селі Стрижавка, що за 6 км від Вінниці, у 1980-х також звели дитсадок.

— Мені було 15, коли його бульдозером розривали, — розповідає 39-річний Олександр Білоус. — Ми з друзями бігали дивитися. Як зараз бачу: ковш захопив землю, а там обломки трун, кістки, черепи. За другим разом із ковша звисало довге жіноче волосся. Потім розрили склеп, а в ньому — ніші висотою до 1,5 метра з цілими трунами. Один череп деякий час валявся неподалік цвинтаря біля нежилої хати. Діти гралися ним у футбол.

На колишньому Вознесенському кладовищі по вул. 50-річчя Перемоги у Вінниці, міська дитяча поліклініка N2 та житлові будинки. Під час будівництва лікарні у 1960-х могили бульдозером згорнули на бік. На цьому місці тепер зводять церкву великомученика Володимира.

— Кістки знаходили весь час протягом будівництва, — розповідає настоятель церкви протоієрей Олексій Іродов, 37 років. — Судячи з того, що вони лежали перпендикулярно на глибині кількох десятків метрів, — це кладовище використовували не одне століття. Скелети були різні: від немовлят до старців. Тут був захоронений 12-й полк донських козаків генерала-фельдмаршала Григорія Потьомкіна-Тавричеського. Ми впізнали їх по погонах та формі. Знаходили розстріляних, їхні кістяки були звалені хаотично, в черепах — заржавілі оболочки від куль.

Із ковша звисало довге жіноче волосся

Отець Олексій із прихожанами викопали близько 300 скелетів. Усі кістки перемили та склали у склеп під церквою святого Дмитра Солунського. Зверху насипали могилу, поставили хрест. Один із знайдених черепів отець Олексій зберігає у скляній колбі на панахидному столі в храмі:

— В одному захороненні ми знайшли кістяк. На його череп перебилися слова і зображення ікони з вінчика, який кладуть померлому на лоб. Написано: "Святий Боже, святий крепкий, святий безсмертний, помилуй нас". Вінчик зітлів, а напис зберігся.

Отець Олексій радить людям не боятися жити біля кладовищ чи у будинках, які звели на них:

— Живих треба боятися, а не мертвих. Мертві шкоди не заподіють. Питання не в тому, що мертві сердитимуться і якось помстяться за розриту могилу. Просто людина, яка чинить так, попирає прах ближніх, а це неправильно. Якщо необхідно розрити кладовище, аби на ньому побудувати щось нове, треба робити це нормально, а не перекопати та поїхати. Кістки вибрати, помити та скласти в інше місце. Запросити священика, щоб відправив панахиду.

Використовувати кладовище під забудову дозволяють через 50 років після останнього захоронення на ньому.

— Такі території рекомендують використовувати під паркову зону, — каже завідувач санітарно-гігієнічного відділу обласної санепідемстанції Володимир Хитрук, 47 років. — Хоча, заборони на зведення будівель на цих територіях немає. Якщо під час будівництва знайшли поховання, останки обов"язково треба перезахоронити на діюче кладовище.

Зараз ви читаєте новину «Розважальний центр будують на колишньому кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути