четвер, 09 липня 2009 21:45

Щелепу мамонта та зуби мастодонта зберігають у монастирі

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Священик Павло Петльований у приміщенні музею Немирівського жіночого монастиря показує рештки трипільського посуду та закам’яніле дерево
Священик Павло Петльований у приміщенні музею Немирівського жіночого монастиря показує рештки трипільського посуду та закам’яніле дерево

"У місті немає краєзнавчого музею, — каже священик немирівського Свято-Троїцького жіночого монастиря 32-річний протоієрей Павло Петльований. — Він був колись біля старого млина. Років 10 тому приміщення під магазин віддали. А в нас при монастирі зберігалося  багато старовинних речей. От вирішили, що зможемо самі музей організувати".

Отець Павло проводить до келій монастиря. У чотирьох кімнатах розмістили близько тисячі експонатів. На побілених стінах висять ікони, старовинні фотографії. На полицях розкладені псалтирі й молитвослови в шкіряних обкладинках.

— От фрагменти посуду з часів Трипілля, закам"янілі ріг оленя й дерево, — священик підводить до стенду під склом. — Гордість наша — зуби мастодонта й уламок щелепи мамонта. Два роки тому їх подарували місцеві. Хто ці люди, не маю права сказати. Так вони захотіли.

Обитель стоїть на місці Свято-Миколаївського жіночого монастиря, який збудували 1790 року. Він повністю вигорів 1845-го.

Ось талони, за якими 1988-го цукор видавали

— Єдине, що вціліло, от ці невеличкі ікони Божої Матері та святителя Миколая, — показує отець Павло. — Я і сам проводжу інколи розкопки. Знайшов чимало старовинних грошей — паперових і монет. Почав збирати колекцію. Додав радянські карбованці, купони та перші гривні. А ось талони, за якими 1988-го цукор видавали.

На вікні розкладена цегла з ініціалами графині Марії Щербатової, яка жила в Немирові. На одній цеглині вигравіювано латиною "Лондон". Поверх них лежать залізні каски  пожежників ХVII–ХVIII ст.

Священик підводить до чавунного сейфа з написом: Polzer&stern wien.

— Це сейф польські майстри виготовили 1924 року, — продовжує. — Нам його подарували з Немирівського автотранспортного підприємства.

Отець Павло каже: якщо в Немирові відкриють краєзнавчий музей, то всі експонати передасть туди.

Монастирський музей розташований за адресою: Вінницька область, м. Немирів, вул. Леніна, 191, територія Свято-Троїцького жіночого монастиря, тел 8 067 926 34 56. Екскурсії безкоштовні. Музей відкритий щодня.

Зараз ви читаєте новину «Щелепу мамонта та зуби мастодонта зберігають у монастирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути