Тренд на призначення молодих тренерів започаткував Щербицький

Він привів до "Динамо" 34-річного Лобановського

Пішла мода на призначення молодих тренерів – легенд-клубу. У "Челсі" працює Лемпард, в "МЮ" - Сульшер, "Ювентус" призначив Пірло, "Мілан" очолювали Зеєдорф та Індзагі.

Вважається, що тренд започаткував Гвардіола, але продовжили його не іспанці, а німці. 10-12 років тому саме в бундеслізі трапився феномен призначень молодих фахівців. Найбільш яскравим із них став Юрген Клопп. Але справжніми зачинателями були не Клопп і не Гвардіола. Якось усі забули, що Валерій Лобановський у 29 років очолив "Дніпро" і за пару сезонів вивів його до вищої ліги. А у 34 волею очільника УРСР Володимира Щербицького став тренером київського "Динамо".

Однак найбільша помилка, якої припускаються тренери клубів, – віра в те, що якщо вийшло в Гвардіоли, то має вийти у всіх. А до кожного вчорашнього гравця треба підходити індивідуально. Лобановський був дуже серйозною молодою людиною, яка готувала себе саме до тренерської діяльності. І він умів швидко вчитися на своїх помилках. Не треба забувати, що і у Валерія Васильовича траплялися жахливі сезони. Як, наприклад сезон-1984 – десяте місце. Але за два роки ця команда виграла Кубок кубків.

Тому випадки невдач Лемпарда й Пірло – класичні. Англієць мав лише один сезон у "Дербі Каунті", а в Пірло узагалі не було нічого. Ситуація Андреа була ще гіршою, бо перед цим "Ювентус" виграв дев'ять чемпіонатів поспіль. А молодому тренеру краще йти в биту команду, яка достатньо напрогравала і напропускала.

Якби запитали про тренерське майбутнє Шевченка три роки тому, я би однозначно сказав, що в клубі він провалиться. Але Андрій уміє вчитися на своїх помилках

Однак навіть зараз я би не звільняв Лемпарда. Фергюсону знадобилося п'ять сезонів, щоби проявити себе в Англії. Сульшера теж збиралися вигонити і приймали ставки на його звільнення. А зараз команда лідирує в прем'єр-лізі. Не можна звільняти архітектора, коли будівництво в розпалі.

Шевченко, як і Пірло, почав з нуля, тільки у збірній. Якби запитали про тренерське майбутнє володаря "Золотого м'яча-2004" три роки тому, я би однозначно сказав, що в клубі він провалиться. Але Андрій уміє вчитися на своїх помилках. Він позбувся іспанського тренера, який вважав себе новим Гвардіолою, набрав якісний штаб, уникнув повторення помилок і почав рух нагору. Тобто Андрій не має догм на полі й готовий ламати навіть власні шаблони. А це важлива якість.

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі