Олег Рибачук
політик, громадський діяч, колишній віце-прем'єр-міністр з питань євроінтеграції
01.04.2014
2

Сценарій Путіна видихається

Путіну не вдасться зірвати в Україні президентські вибори. Час почав працювати проти нього. Шанс реалізувати плану-Б по федералізації України - значно менший, ніж кілька тижнів тому.

Путіну не вдасться організувати масові заворушення на Півдні та Сході. Тому що українська влада потихеньку себе опановує. Почала працювати хоча б Служба безпеки. Укріпилась місцева влада, губернатори, адміністрації. Тому розхитувати ситуацію під час виборів буде набагато складніше. Важко розігрувати карту розбрату, якщо такий великий запит за єдність країни.

Хоча проби будуть. Підтримуватиметься шалена інформаційна війна. Росія продовжуватиме поширювати відверту неправду. Але розраховувати, що це матиме надзвичайний вплив, не варто. Бо російська брехня - ні для кого не новина.

Новий президент, як правило, на початку має велику підтримку та авторитет. Він хотітиме показати, що в країні відновлюється законний порядок. Далі нам потрібно буде обирати Верховну Раду. Тобто ми весь час будемо в процесі творення. Росії буде просто нікуди діватися - вона демонструвати прагматизм.

Сценарій Путіна видихається. Місцеві еліти різко вгамували свою проросійскість. Крім Добкіна, який позиціонує себе прихильником теорії Путіна і, в принципі, не приховує, що реалізує кремлівський сценарій. Людей, які беруть участь у проросійських мітингах, стає менше. Вже зараз вони переходять на сотні - п'ятсот, до тисячі людей. Бажання за гроші проявляти любов до Росії зникає.

Росія страшенно переживає, щоб вибори були чесними і демократичними. Саме зараз є всі умови, щоб вибори проходили неупереджено. Сфальшувати їх на чиюсь користь практично неможливо. Тому насправді буде жорстка конкуренція.

Ці вибори будуть чесними ще з двох причин. Влада зараз тимчасова. І в неї немає ніякого адмінресурсу.

Росії треба визнати, що в Україні відбувається демократичний процес. І на цьому фоні потихеньку відновлювати економічні стосунки. Але це не обов'язково для Росії. Тому що Кремль, особливо Путін, часто ставить політику поперед економіки і платить дуже велику ціну за свої амбіції.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі