Олег Рибачук
політик, громадський діяч, колишній віце-прем'єр-міністр з питань євроінтеграції
26.03.2014
1

Влада виявилась не готова до влади

Влада жодного разу не звітувала на Майдані. Спроби заслухати цей звіт були. Але влада цього щоразу досить професійно й усвідомлено уникала. Знаходили які завгодно причини - то у нас Шевченко, то якісь іноземні гості, то ситуація в Криму.

Будь-яка влада не хоче ні перед ким звітувати - ні в Україні, ні в світі. Це природно. Просто є країни, де це неможливо. Тому що є закони і традиції, відпрацьовані баланси інтересів, механізми контролю.

Влада виявилася не готова до влади. З'ясувалося, що немає ні програми, ні команди, ні бачення. Суспільство має бути готове вийти у потрібну хвилину по всій країні на вулиці. Має бути готове добиватися свого. Влада, яка стала владою завдяки Майдану, ніколи не відчувала його своїм. Загравала з ним, шукала підходи, але контакту так і не було. Нинішній Майдан не є фактором тиску. По духу він зовсім не нагадує той Майдан, який вигнав з країни Януковича. Скидати владу ми навчилися, у нас не виходить будувати. Нам не вистачає досвіду створення демократичних інституцій.

Розглянемо успіхи нинішньої влади.

Вона реагує на суспільні настрої. Деякі губернатори, які були призначені, відкликані. Відставка міністра оборони Ігора Тенюха - це очевидний результат суспільного тиску. Влада не може не реагувати на відверту пробуксовку. Досить вдало призначили губернатором Дніпропетровщини олігарха Ігора Коломойського. Це дало свій ефект. Він зняв там напругу. Спрацювало і призначення Сергія Тарути в Донецьку.

Влада демонструє бажання до діалогу - відгукується на громадські ініціативи, на вимоги журналістів. Можливо, їй це не дуже подобається. До плюсів можна віднести підписання політичної частини Угоди з Євросоюзом, дводенний візит Яценюка до Сполучених Штатів. Прийняли багатостраждальний закон про держзакупівлі. Хоча не зрозуміло, якого біса треба було чекати три тижні? Це перший серйозний документ за все існування нової влади, який звужує корупційні механізми у сфері держзакупівель.

Та не варто тішитись. Як тільки доходить до основ корупційної системи, то відразу спрацьовують тварині інстинкти. Ми не маємо ту Верховну Раду, яка відповідає нашим очікування і настроям. Вона може проголосувати за деякі речі з переляку. Але загалом - це не відображення українських виборців, які пройшли через тримісячні протести й поклали своє життя. Треба дострокові парламентські вибори.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі