Одислав Боженко
Фотограф, журналіст, суспільний репортер ресурсного центру - "ГУРТ".
02.05.2013
46

Бо так прийнято

Хабарництво в медичній сфері на наших теренах справа ледь не традиційна. Пригадую історію п'ятирічної давності, коли знайомій треба було зробити надскладну операцію на носову перегородку. Події розгортались в одному з міст Криму. Отже, про все домовлено : лікарня обрана, час зазначений, в касі оплачено 300грн за всі відповідні збори, мита та "розхідні матеріали". Та на цьому ,ясна річ, все не завершилось. Батько в конверті презентував лікареві 100$. Щоб, так би мовити, "зробив все як треба". В іншому випадку, без конверта, лікар би зробив "нормально, і так годиться". Тобто все одно довелось би за якийсь час знову звертатись до медичних спеціалістів. Незважаючи на це, наш горе-хірург операцію провів ,легко кажучи, брутально. Бідній дівчинці без анестезії (!) вирвали аденоїди, які чомусь не хотіли загоюватись і вона ще два тижні потім пролежала в тій лікарні з місцевим запаленням. До повного щастя після операції неправильно вставили ватку і перегородка стала криво. Лікар лише повів плечима сказав : "Не хвилюйся, прийдеш в 18 років виправимо твого носа,". Дівчинка так і лишилась з кривим носом. Напевно, 100 $ виявилось замало.. Таких історій маса.

Хабарництво справа завжди двохстороння: з одного боку в лікарів зарплата мізерна і вони змушені шукати собі "додатковий калим" на стороні, та, з іншої сторони, люди самі звикли підсовувати хабарі, щоб раптом чогось би та не сталось.. Події такого штибу в нашому житті є вже, мабуть, побутовими. Тим не менше, наступна історія, свідком якої я став, дещо відрізняється від типових. Зазвичай, люди платять "за щось", тобто вже за якусь конкретну послугу. Та для мене стало новиною, що виявляється можна платити "на всякий випадок". Мовляв, ще "пригодиться в майбутньому", для налаштування зв'язків. Класичною відмовкою стала фраза – "Бо так прийнято..".

_____________________________________________________________________________

Пані Оксана потрапила в Тернопільську неврологічну лікарню завдяки підвищеному тиску і головним болям. Її привезла туди оперативна машина швидкої допомоги пізно ввечері. Як виявилось, просто так потрапити в таку лікарню не можливо – або в тебе є "зв'язки", або тебе привезла швидка. Для всіх інших варіантів відповідь класична – "Немає місць". Нашій панянці "підфартило" - її привезла швидка. Спочатку вона відмовлялась залишатись, буцім та я вже добре себе почуваю, можна і до дому йти. Та мед сестри таки її вмовили, коли розповіли про "місцеві порядки". За цими порядками вже якщо людину привезли на швидкій, їй також "бонусом" дозволяється пройти ряд безкоштовних обстежень, які за звичайних умов обійшлись би їй в круглу суму. Позаяк, не частенько отримуєш такі безкоштовні послуги, наша тітонька скористалась нагодою і вирішила провірити собі заразом і печінку, і нервову систему, і нирки. Тим не менше, за декілька днів пані Оксана все-таки витратила на різноманітні препарати близько 300 гривень. А вже за декілька днів її виписували, і вона могла вертатись до дому. Та перед цим їй розповіли про ще одні місцеві "неписані закони". В цій лікарні (я думаю вона не виняток) прийнято платити певну суму головному лікареві, так про запас,на всякий випадок. Пані Оксана вирішила довго не думати і, щоб не потрапити в не милість до лікарів, теж заплатила. Оскільки нічого такого страшного зі здоров'ям у неї не було, то вона обійшлась "мінімальною" таксою в 200 грн. Для чого ,питається, вона це зробила? Відповість доволі прозаїчна – "А раптом доведеться ще колись сюди потрапити? Вже будуть свої "зв'язки"...

Іронія полягає в тому ,що зовсім незабаром тих 200грн таки зіграли свою важливу роль. В Оксаниної бабусі різко погіршилось здоров'я. Дільничний нейрохірург відмовився давати направлення до лікарні. Пояснив це, як належиться, відсутністю вільних місць. Отут то й стала у нагоді раніш проплачена взятка. По суті нелегально, без відповідного "папірчика", через "проплаченого" лікаря їх допустили до обстежень в лікарні, провели всі необхідні процедури та виписали направлення на курс лікування. Бо інакше ніяк.

_____________________________________________________________________________

Отака от, люди, не хитромудра байка. Висновки робіть самі. Та все-таки, намагайтесь не потрапляти в "медичні лапки", щоб пізніш не довелось такими от махінаціями вирішувати нагальні свої потреби. Бережіть себе та здоров'я своїх близьких.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі