Одислав Боженко
Фотограф, журналіст, суспільний репортер ресурсного центру - "ГУРТ".
29.04.2013
9

Переполох у Харківській Академії Дизайну

Чого здатний досягнути громадський бойкот, громадська протидія існуючим порядкам? Чи можливо подолати потугу адмінресурсу та силу влади заради цілей , яких домагається згуртована громада? Відповідь ,звісно, неоднозначна. Якщо індивід вважатиме, що ні, що проти влади не попреш, що в керуючих органів є надійні важелі, якими вона завжди здатна домогтись свого, що ми лиш дрібні гвинтики.. тоді ,ясна річ, змін не буде. Що заманеться владі "проштовхнути" народові , те народ і прийме. Та є інший варіант розвитку подій : про активна громада усвідомлює, що це вона обирала владу для власного благополуччя, що адмінресурс повинен працювати на благо населення і головне – будь-яке рішення чи вердикт, запропонований уповноваженими органами з а в ж д и можна оскаржити у відповідних інстанціях. І таки домогтись бажаних результатів. Який саме варіант реалізується в наступній історії ще не відомо – надто рано робити поспішні висновки.

Нещодавно серед студентів та викладацького штату однієї з найвідоміших академій України, а саме Харківської державної академії дизайну та мистецтв – більш відомої як Худпром, спричинився гучний переполох. Як виявилось, Академія знаходиться на грані свого існування. Не дивлячись на 92-річну історію і столітні традиції (Академія ,бере свій початок ще в далекому 1768 році, як окремий клас при Харківському колегіумі!), ХДАДМ може втратити статус окремого ВНЗ і стати частиною Академії міського господарства, навчальним закладом, що навіть не має відповідних факультетів та напрямків для підготовки спеціалістів, таким чином знищивши ВНЗ з майже столітньою історією та однією з найкращих шкіл дизайну та підготовки мистецьких кадрів в Україні.

Подейкують, таке рішення з мотивоване заявами Табачника, які лунали ще торік, мовляв в Україні забагато навчальних закладів (900) і їх треба або деструктурувати або об'єднати декілька ВНЗ в один. Минулого року йшлось про закриття і укрупнення більш ніж 800 навчальних закладів. Схоже руки в Міністерства дотягнулись і до Худпрому.

Небайдужі студенти, випускники та викладачі часу не гаяли, а хутко організували 19 квітня екстрену конференцію трудового колективу. Всі присутні одноголосно проголосували : "Руки геть від академії". Чутки і справді підтвердились .В даний момент часу відбувається рейдерське захоплення Харківської академії дизайну та мистецтв, з цілю повного її знищення. Формально йдеться про те, щоб об'єднати Худпром з академією міського господарства. Та всім і так очевидно до чого це може призвести. Було ухвалене рішення неприпустимості об'єднання академії з будь-яким вузом та направити відповідні звернення до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Кабінету Міністрів України, Національної Академії Мистецтв України, Національної спілки художників України, Національної спілки архітекторів України, Спілки дизайнерів України з метою підтримки Харківської державної академії дизайну і мистецтв та не дозволу об'єднання такого провідного мистецького вищого навчального закладу. Студенти, адміністрація та викладацький склад обурені спробою об'єднання навчальних закладів та наголошують на можливості акцій протесту та навіть появи "барикад" на вулицях міста, в разі необхідності цього для збереження самостійності Академії. Організовано збір електронних підписів під петицію на захист академії від злиття з академією господарства .

Нагадаємо також, що в 2004-му році у Сумах та в 2013 році у Львові вже були спроби об'єднати декілька вузів в один, що призвели до масових протестів трудових колективів, адміністрації, студентства та громадських активістів. Всі згадані акції призвели до скасування рішень про об'єднання.

______________________________________________________________________________

Словом, процес іде. Невідомо чим історія завершиться. Та вже приємно лише те, що студенти не байдужі, а готові "горою" стояти за свою Альма-матер.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі