пʼятниця, 25 листопада 2016 14:27

Спецтема: Навколосвітня подорож Леоніда Єзерського

"Дівчата у нас дуже лагідні, ніжні та хазяйновиті". Вірменські нотатки

Кордон Грузії та Вірменії перетнув увечері в середу, 16 листопада. На вулиці дощ. Прикордонники не дозволяють поставити рюкзак під дахом контрольно-пропускного пункту. Відходжу метрів на 20. На легковій машині підбирає чоловік трохи за 30. Майже всю дорогу до села Кохб, що за 20 кілометрів, мовчимо.

– Армяне – первая нация, которая приняла христианство. У нас в алфавите 39 букв. Нам проще изучать иностранные языки, чем людям из других стран. Так как звукосочетание очень разнообразное. Из-за этого очень хорошо разработан язык, – каже водій. – Пошли на кофе, тогда дальше поедешь. У нас традиция пить кофе. Он привозной. Но очень хороший. Его даже в Россию от нас экспортируют.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День народження відсвяткував з далекобійниками на дорозі смерті

За хвилин 10 в будинку за столом нас п'ятеро чоловіків, дві жінки дивляться телевізор.

– Ми тут хазяйство тримаємо – свиней, кур, кролів. Один злий півень, бо б'ється, – розповідає російською 15-річний Артем Мамян. – Із красивих і цікавих місць у Вірменії – гірський атракціон біля села Єнокаван, озеро Севан, парк у місті Шуши в Нагірному Карабасі. Там же церква, в підвалі якої незвична акустика. Найдовша в світі канатна дорога біля Татева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Блін, у мене прав немає, а ще – я з бодуна!"

За півгодини ловлю машину до Єревана. 195 км до столиці їдемо гірськими перевалами 8 год. Бо 4 з них спали на дорозі. Близько 3-ї ночі зупиняється патруль, запитують, чи потрібна допомога.

Автор: Леонід Єзерський
 

Уранці в центрі Єревана заходжу в готель сховатися від дощу. Жіночка пригощає кавою. Каже, кімнати в них по 30 доларів. Мені як мандрівнику дадуть за 20.

– Льоня джан, ти не одружений? О, в нас дівчата дуже лагідні, ніжні та хазяйновиті, – говорить російською. – Джан означає хороший, світлий, солодкий.

У готелі не залишаюся. На маршрутці виїжджаю кілометрів 10 за місто. Звідти добре видно засніжені сплячі вулкани Малий та Великий Арарат, що розташовані на території Туреччини. Перший 4365 м заввишки, другий – 5165. Доїжджаю до села Арені, де виробляють домашні вина. На освітленій сонцем дорозі дідусь пригощає склянкою напівсолодкого червоного і дає півлітрову пляшку з собою. Ловлю авто в бік канатної дороги.

Автор: Леонід Єзерський
 
Зараз ви читаєте новину «"Дівчата у нас дуже лагідні, ніжні та хазяйновиті". Вірменські нотатки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути