Ексклюзиви
вівторок, 06 листопада 2007 07:06

Володимир Скомаровський збудує замок у Селищі

Від замку, побудованому литовцями в ХV ст. у селі Селище Тиврівського району Вінниччини залишилася напівзруйнована вежа. Її цього року взяв в оренду вінницький підприємець 49-річний Володимир Скомаровський. Будуватиме музейно-туристичний комплекс.

Три місяці за його кошти археологи досліджували фундамент замку та залишки поселення трипільської культури, яке було на цьому місці.

— Знайшли тисячі уламків посуду та кілька десятків статуеток, виготовлених трипільцями шість тисяч років тому, — розповідає Михайло Потупчик із облуправління культури і туризму. — Після вивчення в Києві знахідки передадуть музеям Вінниці та Селища.

Після дослідження території Скомаровський хоче будувати на цьому місці замок. Проект розробив вінницький архітектор Олександр Рекута. Його ще не затвердили.

— Хочеться збудувати на тисячоліття — під мури заб"ємо палі, захисні зробимо з граніту, — розповідає підприємець. — У головній будівлі буде музей, конференц-зала, ресторан, приміщення для урочистостей і кілька готельних кімнат. Залишки стародавньої вежі органічно з"єднають із мурами. Дороги викладемо з бруківки.

Володимир Скомаровський — власник автофірми "Владимир" та вінницького радіо "Такт". 2005 року очолював Державну митну службу України, був народним депутатом.

— Вкладене у проект зможу відшкодувати не раніше, ніж через 20 років, — каже чоловік. — Це не бізнес. Просто хочеться щось після себе залишити.

Михайло Потупчик прогнозує, що замок на березі річки Південний Буг буде популярним у туристів. Від села до обласного центру — 14 км. У Селищі розташований  дитячий табір "Маяк", є дачні будинки.

— За радянських часів біля вежі шукали скарби, — розповідає колишній директор місцевої школи, нині пенсіонер Дмитро Бондар. — Приїздив майор міліції з екскаватором. Шукали золото. Чи знайшли — невідомо.

У ХVIII ст. пани Щеньовські зруйнували замок, залишивши самі вежі. В одній влаштували родинний склеп. Домовини з померлими підвішували до стель ланцюгами. Під час громадянської війни червоноармійці кидали труни в річку і розстрілювали їх із гвинтівок. Від цієї вежі  зберігся лише фундамент. Другу підірвали за радянських часів, щоб використати каміння. Три її стіни вціліли.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Скомаровський збудує замок у Селищі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути