понеділок, 06 серпня 2012 05:15

"Відсутність порому — катастрофа для нашого села"

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Мешканці села Губник Гайсинського району переправляються річковим поромом у селище Губник Тростянецького району. На ньому одночасно можуть пливти 30 людей
Мешканці села Губник Гайсинського району переправляються річковим поромом у селище Губник Тростянецького району. На ньому одночасно можуть пливти 30 людей

Запрацювала річкова переправа, що з'єднує селище Губник Тростянецького району та село Губник Гайсинського району. Місяць пором стояв поламаний. Усередину повітряної коробки під днищем набралася вода.

— Відсутність порому —справжня катастрофа для нашого села, — говорить голова сільради Губника Гайсинського району Валентина Чернега, 50 років. — У нас більшість людей працюють у Ладижині. В об'їзд їхати 22 км, а через річку всього 7.

Від центральної дороги селища Губник до порому веде рівна ґрунтова дорога. Кажуть, днями її розрівняли грейдером. Пофарбований у блакитний колір пором стоїть на протилежному березі Південного Бугу. До нього 110 м. Чекаємо, доки хтось переправиться до нас, близько 20 хв.

— Оце проблема. Якщо нікого немає, довгенько іноді приходиться чекати. Колись був поромщик свій, і не один. І піщаний завод давав посаду поромщика, і виправна колонія. Вони тут, у селищі знаходяться. І хоч зараз чоловік із 200 туди із сусідніх сіл переправляються, поромщика не дають, — розповідає 53-річний Андрій Айріх із села Губник.

До переправи підходять двоє чоловіків, пливуть до нас. Один плавно рухає кодолою (важіль, що рухає поромом. — ГПУ).

— Три дні сварщик трудився, поки до толку довів. Ми туди запхали пінопласту і пінкою задули. Спочатку хотіли наповнити коробку пластиковими пляшками, вже навіть збирати почали. Бо куди не зверталися по допомогу, всі відмовляли. І підписи зібрали, але марно. Тільки коли до Миколи Кучера із "Зернопродукту" пішли, зразу пригнав крана. Як підняли пором, то з нього витекло 3,5 тонни води. І пінопласт Кучер оплатив, і роботу, і грейдером дорогу розчистив. На все пішло тисяч 16, — Андрій Андрійович заходить на пором, береться за кодолу.

На протилежному боці іржавіє старий пором. На ньому за радянських часів переправляли навіть вантажівки.

— Цей уже давно поламався, — махає рукою Наталія Лентюк, 29 років. Переправляється в селище за 5-річною донькою. — Віка в селищний садочок ходить. Я там працюю, і зручніше брати її з собою. Коли пором не працював, ми через залізничний міст ходили. Далеко, але що робити? Об'їжджати ще дальше. Виходили з дому в сім часов, до дев'яти доходили до садочка. Доньку на руки, і вперед. Там дірки кругом, то вона ховалася в плече, плакала. Страшніше всього, коли поїзд їде, а ми на мосту. Тим мостом начинає хитати, то вопше вмерти зі страху можна. Ноги аж трусяться. Але на роботу треба йти. Трохи лодкою плавали, бо вже ноги боліли стільки обходити.

— Минулий місяць жінка ледь не потонула на тому поромі, — додає Андрій Айріх. — Він уже чуть притонув, але вона вирішила переправлятися. Посередині річки пором пішов на дно. А жінку ледь не накрило. Добре, що пором тросом держало. Подзвонила мені, щоб спасав. На лодці її зняв.

 

3

річкові переправи працюють на Вінниччині. Найбільші — у селі Цекинівка Ямпільського району та Ямполі. Там курсують пороми до Молдови через річку Дністер. Раніше в області було 10 переправ, їх закрили через нерентабельність. За Союзу вони належали колгоспам. Замість поромних і човнових переправ у селах Шершні Тиврівського та Бохоники Вінницького району встановили понтонні мости через річку Південний Буг. Вони вигідніші, бо там можуть їздити автомобілі.

 

Зараз ви читаєте новину «"Відсутність порому — катастрофа для нашого села"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути