понеділок, 27 лютого 2012 00:30

Сторічну школу виставляють на аукціон

Автор: Фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Сторічну школу в селі Кам’янка Літинського району збудували за проектом відомого архітектора Григорія Артинова. У класах пічне опалення
Сторічну школу в селі Кам’янка Літинського району збудували за проектом відомого архітектора Григорія Артинова. У класах пічне опалення

Початкову школу у селі Кам'янка Літинського району виставляють на аукціон. У ній залишився один учень — 8-річний Микола Зелениця. На наступних три роки дітей молодшого шкільного віку у селі не буде. Фінансувати заклад заради однієї дитини районне управління освіти відмовилося.

У Кам'янці 115 жителів, переважно пенсіонери. У селі працюють четверо людей: продавщиця в магазині, санітарка в медпункті, соціальний працівник і листоноша. Інші живуть із підсобних господарств та грошей зі зданого молока. Дехто підробляє у дачників, що приїжджають у село влітку. 10 школярів їздять до школи у сусіднє село Городище.

Уранці 19 лютого їду автобусом до села Осолинка цього ж району. Сільський голова Раїса Драч, 52 роки, зустрічає на зупинці. До Кам'янки автобус не ходить, тому їдемо в авто. На початку села зупиняємося. Далі — крутий спуск і підйом, село розташоване в ямі. Назустріч саньми, запряженими парою коней, виїжджає місцевий Іван Глодний. Називає себе "мєсною скорою помощью".

— До мене тут усі обращаються. Комусь що привезти — я. Вивезти на автобус — тоже я. Оно тільки що продавщицю з продуктами у магазин відвіз. Машина ж у село не їде.

Школа на протилежному горбку. До неї веде соснова алея, засипана снігом. Зупиняємося на задньому дворі біля криниці. Праворуч одноповерхова довга будівля. На дверях стара червона табличка з написом "Бібліотека". На даху лежить зламана вітром верба. Школа збудована за проектом відомого архітектора Григорія Артинова сто років тому. Кам'яний фасад пофарбований у зелений колір. У холі на першому поверсі стоять лавки. Тут проходять збори села та голосування на виборах. По обидва боки проходу — білі грубки. Такі в кожній із 18 класних кімнат. Доки навчалися діти, у школі на чверть ставки працював пічник. Розпалював грубки до приходу учнів.

— До мене вже звернулися троє бажаючих узяти це приміщення в оренду, — розповідає Раїса Миколаївна. — Двоє вінницьких підприємців і один із Літина. З Вінниці група підприємців хочуть влаштувати тут базу відпочинку для своїх працівників. Місце для цього тут ідеальне: біля школи є садок, недалеко річка, там водиться риба. Потрібні мільйони, щоб відремонтувати приміщення. Найперше тут треба міняти дах і вікна. Вони дуже хилі, пхни і випадуть. Балансова вартість будівлі — біля 400 тисяч гривень. Але експертна оцінка буде менша.

Різьбленими сходами 1905 року підіймаємося на другий поверх. У класі з народознавства розкидані залишки експонатів: поламана прядка, дерев'яне ліжко, ступи, корита, бодні. Парти з усіх класів знесли в один на першому поверсі.

— За 10 років, що головую, я зверталася і в Міністерство освіти, і в обласне управління, і в районне, — продовжує Раїса Миколаївна. — Приїжджали керівники цих управлінь, дивилися. Ми хотіли зробити щось на зразок дитячого будинку або школи-інтернату. Але все потребує коштів. Сказали, у нас в області достатньо шкіл інтернатного типу та дитячих будинків, і вкладати кошти у ще одне приміщення нераціонально, і їх немає. Приїжджало керівництво одного з вінницьких училищ. Вони могли б зробити тут базу для практики своїх учнів. Адже тут є земля. Але головна причина відмов — під'їзд до школи. Він незручний і все тормозить.

Хата 37-річного Івана Зелениці недалеко від школи. Крім 8-річного Миколи виховує ще двох школярів — 13-річну Світлану та Юлію, 11 років. Запитую хлопчика про навчання в Городищі.

— Не хоче він зранку вставати. Щоранку плаче: не хочу в школу, сама йди. Сидить на ліжку, очі ще заплющені, а сам одягає носки, — відповідає замість нього 30-річна мати Наталія. — Я казала до нашої вчительки: буду платити вам, тільки вчіть його вдома. А вона: а хто його тоді візьме? Де документи, що він чотири класи закінчив? Мусить ходити разом з іншими. Встають о пів сьомого ранку. Ідуть на початок села, там за ними приїжджає шкільний автобус. Привозить теж до села. А далі вони пішки додому.

Зараз ви читаєте новину «Сторічну школу виставляють на аукціон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути