понеділок, 29 жовтня 2012 06:45

Щодня знаходять одну бомбу

Двічі на тиждень обласні піротехніки виїжджають у райони знешкоджувати боєприпаси часів Другої світової війни. Із початку року підірвали 1812 снарядів. У більшості випадків їх виявляли в лісах і присадибних ділянках.

— Скільки їх ще — неможливо й припустити. Буває, натрапляємо на цілі арсенали. Раніше теж знаходили, тільки про це менше чули. Людей стали оповіщати, відколи піротехнічна служба стала підрозділом нашого управління. Тоді ж почали розповідати, наскільки ті боєприпаси небезпечні, — говорить

38-річний Олександр Кутовий із прес-центру обласного управління МНС.

Чому в останні кілька років знаходять багато боєприпасів?

— Земля має властивість виштовхувати на поверхню метал. Із кожним роком магнітне поле Землі діє сильніше, у цей час боєприпаси піднімаються назовні. Поверхневий шар ґрунту змивають дощі, люди з весни починають порпатися сільгосптехнікою. Тому снаряди часто знаходять на городах. У вільному продажі з'явилися металошукачі. Ними люди шукають метал по лісах, щоб заробити копійку. 90 відсотків усіх випадків — вони і натрапляють на ці боєприпаси.

Можуть такі знахідки вибухнути?

— Можуть, якщо порох під дією води чи вологи окислюється через метал і виступає на поверхню у вигляді білої речовини. Достатньо іскри — і він зірветься. У селі Вороновиця років 10 тому люди на фермі розбирали снаряд. Щоб витрусити порох, а корпус здати на металолом, почали його пиляти і розкручувати. Тоді загинули троє. Один чоловік сильно травмувався.

Що робити, коли знаходиш снаряди?

— Усі роботи слід припинити. Торкатися й переносити боєприпаси заборонено. Просити когось це зробити теж не можна. Те місце слід обгородити мотузкою чи накидати гілок і викликати саперів по "101". Люди іноді додумуються принести снаряд додому. Один господар на своєму подвір'ї об 100-кілограмову авіабомбу клепав косу. Для цього спеціально закопав її в землю. Інший додумався привезти у Вінницю снаряд у "жигулях". Поклав у підвал своєї багатоповерхівки.

Де підривають боєприпаси?

— У кожному районі є місця, де можна таке робити. Це мають бути кар'єри, поля, полігони, які за кілька кілометрів від населених пунктів. Розліт уламків може бути від 200 метрів до 3 кілометрів.

В яких районах найчастіше виявляють?

— Оратівський, Жмеринський, Томашпільский, Іллінецький, Калинівський, околиця Вінниці. Там, мабуть, і проходила лінія фронту. Рідше їздимо в Піщанський, Чернівецький райони. Щодня знаходять бомбу чи боєприпаси. Роботу маємо виконати за три дні. Якщо не встигаємо, оголошуємо надзвичайну ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «Щодня знаходять одну бомбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути