понеділок, 08 липня 2013 07:30

Сільський ліс вирізають під кар'єр

У селі Сиваківці Липовецького району почали різати ліс, що росте за 500 м. Планують знищити 5 га. На його місці хочуть облаштувати піщаний кар'єр. Селяни двічі протестували. Тепер щодня чергують у лісі, щоб завадити вирубці.

— Усе почалося зимою, під час Різдвяних свят. Недалечко звідси лісникам заманулося чистити ліс від сухих дерев. Та так стесали, що лишили за собою сплошну територію, — зустрічає місцева 60-річна Тетяна Франкова.

Лісники вирізали 3,5 га. Деревину вивезли і продали.

— Люди випадково почули, що ліс ріжуть. Прибігли в сільраду, плачуть. Ми звернулися в прокуратуру, районну адміністрацію. На сесії це питання депутати розглядали. Повідомили, що все законно, — каже Зінаїда Рябіщук, сільський голова. — А тепер хочуть 5 гектарів вирізати під кар'єр. Люди зроблять усе, щоб цього не сталося. Просять, щоб ліс вернули в їхню власність.

З подвір'я виглядає 75-річна Ганна Огородник. Її будинок на початку села.

— Нам ту землю виділяли під городи. А потім попросили віддати для посадки лісу. Ми согласилися. Садили ялинки та черешні 1951-го. Тоді ліс був колгоспним, то ми могли виписати собі досок, дров, — розповідає.

Нам ту землю виділяли під городи. А потім попросили віддати

— Сільські діти все життя скубають там черешні. Маслята, боровики, білі гриби звідти виносили відрами, — перебиває 58-річна Надія Дзюба.

— У нас ліцензія є на ту землю. Її зразу видавали на все родовище. На тому кар'єрі ми вибрали пісок, треба розширювати. На старому посадили нові дерева, — говорить 35-річний Денис Єрмаков із вінницької фірми "Гірник-Ремо", що видобуває пісок. — А родовище треба виробити, інакше державі мусимо заплатити штраф 40 тисяч гривень. Доки виясняють, що буде з лісом, то теж маємо сплатити 40 тисяч збитків за те, що не добуваємо пісок.

Розширювати кар'єр дозволили у Вінницькому "Облагролісі". Тепер там хочуть відкликати своє рішення.

— Скандал підняли місцеві. Бо вони ті дерева садили. Але ліс їм не належить. Тому ми не повинні в них питатися — різати його чи ні. Навіть не я командую, кому віддавати ту територію, — каже 49-річний Анатолій Іванець, директор "Віноблагролісу". — Кабінет Міністрів рішає дати дозвіл і змінити цільове призначення лісу. Фірма, що тримає кар'єр, має за нього заплатити облагролісу, а також у сільський та районний бюджети. Село б отримало 112 тисяч гривень за гектар.

Зараз ви читаєте новину «Сільський ліс вирізають під кар'єр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути