понеділок, 28 січня 2013 00:45

Річка тиждень тхне каналізацією

Жителі райцентру Іллінці скаржаться на запах аміаку, що йде від річки Соб. Першими сморід почули рибалки тиждень тому.

— Прорубали в льодові лунку, а звідти різкий запах сечі, — каже 52-річний Андріан Кирилюк, голова районної організації українського товариства мисливців і рибалок. — Зв'язалися із санстанцією, щоб ті взяли воду на пробу. Результати замовчують. А поки що кажу своїм, щоб не ловили риби, бо її страшно їсти.

Сморід почав ширитися центром міста.

— Через центральний мост не можна пройти. Така вонь, що із ніг збиває. Ніби каналізацію прорвало. Найсильніше тхне дамба. Мертвої риби поки не видно, але вона в такій воді не виживе і вся пузом доверху спливе весною, коли лід зійде. Так само воняє вода в усіх селах, через які тече Соб. Це — Троща та Гордіївка Липовецького району, Слобідка та Кам'яногірка Іллінецького району, — каже місцевий 49-річний Павло Сліпчик. Орендує ставок у селі Троща Липовецького району.

Люди підозрюють, що воду забруднив викидами липовецький завод із виробництва сокових концентратів "Яблуневий дар". Його запустили торік у жовтні. Говорять, що вже в листопаді було чути сморід. Тоді підприємство оштрафували на 10 тис. грн.

— Це якась фантастика. Звідки в яблучному сокові може взятися аміак? У нас просте виробництво: нам привезли яблука, ми з них вижали сік. Навіть натяку на аміак у нас по технології не передбачено, — каже телефоном Василь Медвідь директор заводу "Яблуневий дар".

— Це не обов'язково має бути аміак. Скоріш за все, завод скидає якусь іншу речовину, що реагує з річковою водою й провокує гниття, — каже 45-річний Сергій Скарбовійчук із міжрайонного управління охорони навколишнього середовища. — Очисні споруди "Яблуневого дару" справді здійснюють викиди в Соб.

Обласна екологічна інспекція дослідила воду, але шкідливих речовин не виявила.

— Усі показники в межах норми, — каже 28-річна Олена Тищенко з екологічної інспекції. — Людям треба просто почекати, доки зникне запах.

В області найбільше забруднює річку Південний Буг Ладижинська ТЕС.

Зараз ви читаєте новину «Річка тиждень тхне каналізацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути