Ексклюзиви
понеділок, 30 травня 2011 00:45

Каналізаційні відходи чистять бактеріями

Автор: фото надане фірмою ”Спецстрой”
  Працівники фірми ”Спецстрой” будують дощову каналізацію на кондитерській фабриці №2 у Вінниці. Фірма займається також будівництвом індивідуальної каналізації в приватних будинках
Працівники фірми ”Спецстрой” будують дощову каналізацію на кондитерській фабриці №2 у Вінниці. Фірма займається також будівництвом індивідуальної каналізації в приватних будинках

Наталія й Олександр Світличні півроку тому придбали будинок у вінницькому мікрорайоні П'ятничани. Добудували ванну й туалет і почали облаштовувати каналізацію.

— Щоб зекономити, вирішив будувати її дідівським способом, — розповідає 32-річний Олександр. — Викопав яму в кінці городу і вже збирався чи кільця бетонні кинути чи обмурувати камінням, коли побачив, що там з'явилася вода. Оскільки наш дім біля річки, то через високий рівень ґрунтових вод просто так каналізацію не зробиш. Її доведеться мало не щотижня відкачувати. А разова викачка коштує 160 гривень.

Господар порахував, що найдешевший спосіб — зробити каналізацію з двома відстійниками, воду з яких перекачувати до основного резервуара спеціальним насосом. Коштує близько 1000 гривень, плюс витрати на облаштування відстійників.

— Жінка жартує, щоб вивів трубу в річку. Я теж про це думав, та тоді треба очищати воду. Став шукати щось подібне до відстійників міської каналізації. Мені порадили поставити резервуар із бактеріями, які харчуються відходами життєдіяльності людини. Вони чистять так, що з каналізації витікає тільки чиста водичка. Будемо очищену воду зливати у річку та поливати город.

Резервуар на родину з трьох осіб обійдеться у 2,5 тис грн. Ще 10% треба заплатити за встановлення системи. Для каналізації потрібна яма, яку заливають бетоном.

— Обслуговування системи обійдеться в 500 гривень на рік,  — пояснює Іван Толока із фірми, що встановлює каналізаційні системи. — Вода з неї виходить чистісінька, без запаху. Раз на рік дивимось, як себе ведуть бактерії, що живуть у каналізаційній системі. Часом їх треба відкачати, бо якщо в каналізацію кидати жир і продуктові відходи, то вони швидко ростуть і розмножуються. А якщо кинути туди якоїсь соляної кислоти, то повимирають і відходи вже не будуть добре перероблені.

Більшість ям роблять за принципом криниці. Копають колодязь завглибшки 3–4 м. Туди вставляють бетонні кільця. Така яма прослужить від п'яти до 20 років. Спочатку нечистоти всмоктуються в ґрунт, та за кілька років вода перестає дренувати і яма наповнюється досить швидко.

— Щоб така прослужила довше, можна туди кидати спеціалізовані бактерії, які перероблять нечистоти на воду, — розповідає директор фірми "Біоензим" Юрій Абрагамович. — Пакетик бактерій коштує 39–44 гривні. Бактерії перебувають у сплячій формі в герметичному пакетику. Для переведення їх в активний стан пакетик розчиняють в 2 літрах теплої води. Розчин, витримавши півгодини, виливають у вигрібну яму або вуличний туалет. У останньому обов'язковою умовою є наявність води. За її відсутності вилити два відра води в туалет перед застосуванням препарату. Упаковки "Біоензиму" вистачає на п'ять кубометрів ємності септика або вигрібної ями. Препарат можна застосовувати також у герметичних очисних спорудах. З досвіду — для вуличного туалету достатньо три-чотири коробочки на рік. Для вигрібної ями вистачить шести коробок на рік. Герметична очисна споруда потребує однієї коробки на 5 метрів кубоємності на місяць.

Після застосування препарату у вуличному туалеті впродовж двох тижні зникне неприємний запах. Термін експлуатації вигрібної ями збільшується завдяки очищенню дна ями від мулу і перетворення його на воду.

Також фірма пропонує препарати природного походження для очищення труб від жирів і нечистот. Бактерії, які становлять основу засобу, зустрічаються в природі та є нетоксичними для людини, тварин і рослин. Застосування препаратів "Біоензим" сприяє відновленню природного процесу розкладання відходів.

Зараз ви читаєте новину «Каналізаційні відходи чистять бактеріями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути