понеділок, 23 січня 2012 06:15

"Хабаром може бути навіть одна гривня"

10 січня у Вінниці затримали голову Товариства сприяння обороні України Василя Осипчука. Він вимагав у підприємця 1 млн 600 тис. грн за передачу в довгострокову оренду ділянки на 6 га та недобудовану споруду за межами Хмільника. Земля належала товариству. Василь Осипчук із підприємцем мав оформити угоду в приватного нотаріуса.

— Затримали його біля приватного нотаріуса в центрі Хмільника. Чиновник стояв біля власного авто, у багажник заховав помічені гроші. За хабар може загрожувати ти від трьох до семи років тюрми з конфіскацією майна, — каже 32-річний Йосип Воробей, начальник відділу протидії злочинам в органах влади обласної міліції.

— Торік в області зафіксували 40 випадків хабарництва.

Як дізнаєтеся про хабарників?

— Громадяни пишуть заяви. Наприклад, підприємці, з яких вимагають гроші за різні дозволи. Домовляємося про зустріч, мітимо купюри, обговорюємо, як будемо передавати гроші. Просимо всіх, у кого вимагають хабар, не нести його одразу, а звертатися до нас за телефоном 59 40 13. Більшість чиновників беруть хабарі у власному кабінеті. Коли приходимо, лякаються, дивуються. Дехто чинить опір. Торік намагався втекти митник. Як тільки зайшли в кабінет, він кинувся в двері, хтів бігти, але ми не дали.

За що найчастіше вимагають гроші?

— Великі та дрібні чиновники з контролюючих органів просять заплатити за видачу різних дозволів. Наприклад, працівники санепідемстанції за дозволи на відкриття торгових точок та за непритягнення до відповідальності за виявлені порушення. Тисячу гривень просили в підприємця за те, що закриють очі на недотримання правил пожежної безпеки. Законом не визначено, яка сума є хабаром. Це може бути навіть 1 гривня, букет квітів чи коробка цукерок. Усе залежить від завданої хабарником шкоди інтересам держави чи громадянину.

Зараз ви читаєте новину «"Хабаром може бути навіть одна гривня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути