четвер, 20 серпня 2009 19:10

Фермер Олексій Дон сім років не вносить на поля хімії

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Фермер Олексій Дон (крайній ліворуч) показує сою, яка росте на його полі у селі Іванів Теплицького району. Він  вирощує її без хімічних добрив
Фермер Олексій Дон (крайній ліворуч) показує сою, яка росте на його полі у селі Іванів Теплицького району. Він вирощує її без хімічних добрив

11 серпня до фермера 43-річного Олексія Дона в селі Іванів Теплицького району приїхали 100 учасників семінару з органічного землеробства. Його мета — вирощування сільгосппродукції без хімії.

— Гарна соя! Урожай понад 30 центнерів із гектара гарантований, — каже задоволено президент Асоціації виробників і переробників сої Віктор Тимченко, 70 років. Темно-зелені стебла сої сягають його грудей. — І бур"яну практично нема.

— Усе починається з Божого благословення, — каже одягнений у чорну рясу Олексій Дон. Він — священик. Займається фермерством із 2001 року. Згуртував навколо себе вісьмох однодумців, зацікавлених у виробництві та поширенні здорової продукції. — У нас є поля, куди вже сім років не вносимо ніякої хімії. Не травимо ні себе, ні навколишніх.

Дон каже, що органічне землеробство — забута давня система:

— 1894 року в селі Завадівка Теплицького району агроном Осінський без будь-яких гербіцидів і міндобрив вирощував сої 36 центнерів з гектара. Нині середня врожайність сої у світі — 22, в Україні — 15. Тепер користуються переважно хімічними добривами. При органічному обробітку відновлюється структура ґрунту, адже використовуються тільки природні добрива.

Соя покращує структуру ґрунту

Священик вирощує сою на 100 га. Помітив, що вона покращує структуру ґрунту. Підтягує з нижніх шарів землі фосфор і калій, збагачує ґрунт азотом. Сою добре саджати перед озимою пшеницею.

— Олексій Дон — піонер органічного землеробства в районі. Вирощує сою, пшеницю та ячмінь, — говорить начальник управління агропромислового розвитку Теплицької райдержадміністрації Анатолій Ковтун, 50 років.

Досі вирощене без хімії зерно фермери продавали по тій же ціні, що й інше. Тепер зберігатимуть у спеціальних складах і чекатимуть вигідних покупців. Пропонуватимуть на 30% вищу ціну.

У планах Олексія Дона запустити пекарню, де випікатимуть хліб з екологічно чистої сировини. Наступного року на базі фермерського господарства Дона планують провести міжнародний семінар з органічного землеробства. Запросять сільгоспвиробників із Канади та Сербії.

Зараз ви читаєте новину «Фермер Олексій Дон сім років не вносить на поля хімії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути