понеділок, 12 вересня 2011 06:15

Чиновниця просила хабар шість тисяч гривень

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Раїса Кіпоренко: ”Просила благодійну допомогу до Дня незалежності, а вони підставили, як будто я просила собі хабара”
Раїса Кіпоренко: ”Просила благодійну допомогу до Дня незалежності, а вони підставили, як будто я просила собі хабара”

29 серпня у службовому кабінеті затримали виконувача обов'язків голови Калинівської райдержадміністрації Раїсу Кіпоренко, 53 роки. Працівники обласної Служби безпеки та прокуратури з'явилися під час отримання хабара у розмірі 6 тис. грн.

Працівник місцевого підприємства "Арт-енерго" приніс гроші за обіцянку видати розпорядження про затвердження технічної документації із землеустрою. Хотів у сусідньому селі Павлівка розмістити цехи для виробництва та ремонту електродвигунів, генераторів і трансформаторів. Шукав приміщення поряд із залізницею. Про це повідомив голова Павлівки Віктор Кособуцький.

Чиновниця заперечує, що вимагала хабар.

— Це була спеціально розроблена операція, щоб мене підставити. До Дня незалежності була потреба у благодійній допомозі. Попросила, а вони підставили, як будто я просила собі хабара, — телефоном говорить Раїса Кіпоренко. — Це страшна брехня.

Засновники підприємства "Арт-енерго" Рубен Рубенян та Олег Дацик за кордоном.

Раїса Кіпоренко хотіла обійняти посаду голови місцевої адміністрації.  Працювала понад рік заступником із гуманітарних питань. Коли звільнився голова Руслан Слюсаренко, виконувала його обов'язки. На третій день після її затримання призначили нового голову Калинівської РДА — генерал-лейтенанта Василя Поліщука. Із 2007-го по 2010 рік він очолював обласну міліцію. Перед призначенням був заступником генерального директора будівельного концерну "Поділля".

Доки триває слідство, Раїсу Кіпоренко відпустили на підписку про невиїзд. Має двох доньок. 27-річна Юлія навчається у міланському університеті в Італії. 22-річна Лілія вивчає мову у німецькому місті Франкфурт-наМайні.

Найчастіше на хабарах затримують сільських голів

— Виходить, що найбільшими корупціонерами є сільські та селищні голови. Бо на них складено найбільше протоколів, — говорить начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами Вінницької облдержадміністрації Юрій Мельник, 51 рік.

2011 року виявили, що головний інспектор в одній із райдержадміністрацій записував неправильні відомості в паспорти крупної рогатої худоби. Завдяки цьому отримав 100 тис. грн.

— Це, дійсно, плідна робота правоохоронних органів, — наголошує Мельник. — А то завели справи проти лісників. Мають заплатити штраф і бути звільнені за те, що тримали в оренді ставки. А вони орендували їх ще до того, як стали лісниками.

До відповідальності за корупцію 2008 року притягнули 14 осіб, 2009-го — 25, 2010-го — трьох. Цьогоріч зареєстрували 20 протоколів.

Двоє держслужбовців — у в'язниці, інші звільнені у зв'язку з амністією або відбувають термін умовно. Начальника відділу Держкомзему Мурованокуриловецького району Віталія Телепньова 2010-го засудили до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна за хабар у 105 тис. грн. Чиновник посприяв виділенню земельної ділянки в 100 га.

П'ять років отримав за виділення земельної ділянки сільський голова Великої Русави Томашпільського району 36-річний Олег Гончарук.

 

Зараз ви читаєте новину «Чиновниця просила хабар шість тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути