вівторок, 07 серпня 2012 16:32

На заклятому безлюдному острові Локрум не можна залишатись ночувати
19

Фото: фото: Оксана МАЦУНИЧ

Киянка Оксана Мацунич, 23 роки,  щойно повернулася із Чорногорії. Відпочивала тиждень. Жила у Будві — туристичній столиці країни.

"Місто поділене на нову і стару частини. Старе нагадує часи середньовіччя.  Будівлі лишилися ще відтоді. Вузенькі вулички. Все вимощене камінням. Це звичайні житлові квартали. Там на перших поверхах кафешки, магазинчики, а на верхніх живуть люди. Заздрю тим, хто живе на околиці. У них з вікон відкривається краєвид на гори, море з плаваючими яхтами. Склалося враження, що у кожного жителя є власна яхта. А нова частина міста нагадує Каліфорнію. Сучасні будівлі і пальми усюди".

Оксана обрала для відпочинку не "розпіарену"Туреччину, а Чорногорію, на пораду подруги з турагенції. Спокусило те,  що там найчистіше море у Європі — Адріатичне і хороший сервіс.

"В перший день мене вразив середземноморський клімат. Температура повітря дуже висока, але спека не відчувається.

Було багато російських, українських туристів. Багато туристів зі Львова, Тернополя, Миколаєва, Харкова.  Раніше коли їздила мало зустрічала українських туристів. Загалом росіяни. Мабуть, країна стала багатшою".

Спілкувалася з місцевими. Англійська у них погана. Російською говорять іще гірше.

"На вулиці, пляжі чоловіки постійно підходили знайомитися. Вони відкриті. Навіть якщо нікуди не запрошують. Просто сідають поруч і спілкуються. Пригощають кавою і ракією — це місцева горілка. Ракія легша за українську горілку".

Чорногорці красива нація. Жінки і чоловіки високі, смагляві брюнети. У них гарна будова тіла. Чоловіки широкоплечі, м'язисті. Не зустрічала товстих людей.  За статистикою чоловіків на 20% більше ніж жінок.

"Манерою спілкуватись чорногорці мені італійців нагадують. Багато жестикулюють, коли говорять. Гуляючи містом, бачила, як дві жінки перегукувалися через усю вулицю. Махали руками, гучно одна одній щось доказували. Подумала вони сваряться, а мені пояснили, що вони просто так розмовляють".

Гід дорогою до готелю розповіла про щедрість тутешніх людей. Казала, можна зайти на базар (ринок там називається п'яца).попробувати все, що там продають, таким чином поснідати і йти на пляж.

На вулиці можна купити за півтора євро великий кусень піци. Також є багато булочних, називаються пекара. Випічка солодка, ситна. Там можна замовити чай, каву,ь посидіти за столиками.

В ресторанах великі порції. Такі, що можна розділити на двох. Якщо не доїв, за бажанням усе загортають тобі із собою.  З традиційної кухні варто скуштувати м'ясо пршут. Це свиний окіст, який  в'ялять впродовж кількох місяців. Також дуже смачні страви із морепродуктами, наприклад равіолі з восьминогом і креветками.

"Після відпочинку у Чорногорії захотілося поїхати на шопінг в Європу. Чорногорія знаходиться близько до Італії, тому там багато маленьких бутиків з якісним брендовим одягом з Італії. Знайшла сукню за 30 євро. Ситцева з шовковою підкладкою. Коралового кольору. У нас за 300 грн таку ніколи не купиш".

Відвідала Бококоторську бухту, одне із 30 найкрасивіших місць на Землі. У бухті стоїть президентська яхта. Місто Котор нагадує Будву. Влітку прохолодно завдяки кам'яним спорудам, усюди затінок.  Там такі вузенькі вулички, що не можна припаркувати машину. В старому місті всі ходять пішки. У найвужчому місці ширина вулиці — усього півметра. В місцях ширших - півтора, ну два максимум.

"Під кінець поїхала на екскурсію до Локрума — це безлюдний острів, де живуть лише пави. Залишились на острові руїни чоловічого монастиря, ботсад і солоне озеро. Про це місце ходять легенди. Колись тут жили монахи. На їхню землю прийшли французи-завойовники. Монахи, перед тим як здатися, тричі обійшли острів і читали прокляття. Відтоді усіх, хто лишався на ніч, зранку знаходили мертвими. Нам сказали, що останній паром відпливає о сьомій не запізнюйтесь. О шостій всі були біля парому. На острові живе сторож. Він, мабуть, знає, куди діваються люди", - сміється Оксана  

За переліт, проживання у готелі і медичну страховка туристка заплатила 6500 грн.

Зараз ви читаєте новину «На заклятому безлюдному острові Локрум не можна залишатись ночувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути